Meer dan 4000 reacties op 131 woningen in De Barones: ‘Niet eerder meegemaakt’

De Barones Foto: Woonforte

ALPHEN AAN DEN RIJN – De 131 studio’s en appartementen die op de planning staan om gerealiseerd te worden in een oud kantoorgebouw aan de Prinses Margrietlaan zijn populair. In totaal 4084 mensen schreven zich in voor een woning in De Barones.

Woningcorporatie Woonforte die De Barones realiseert, weet dat de druk op de woningmarkt hoog is. Vooral jongeren en herstarters hebben moeite om een huis te vinden. Zij hebben doorgaans weinig inschrijftijd en komen daardoor niet aan bod, geeft zij aan.

‘De ruim vierduizend reacties van woningzoekenden is deels te verklaren doordat de studio’s en de twee- en driekamerappartementen in De Barones specifiek bedoeld zijn voor jongeren (tot 28 jaar) en alleenstaande ouders met kinderen’, legt een woordvoerder van Woonforte uit. ’Daar is veel vraag naar. Bovendien kregen jongeren en herstarters voorrang bij dit project en ging de toewijzing via loting. Daar komt bij dat ze hun inschrijftijd behouden, hierdoor kunnen ze sneller doorgroeien naar een volgende, beter passende woning.'

'Niet eerder meegemaakt'

Het grote aantal inschrijvingen had Woonforte niet verwacht. ‘Wij hebben dit niet eerder meegemaakt bij projecten van ons.’ Van de reacties zijn er 640 van herstarters. Op de advertenties voor starters hebben 3.444 woningzoekenden gereageerd, waarvan 2.565 jonger dan 28 jaar.

‘Voor starters waren er drie advertenties: voor de studio’s, tweekamer- en driekamerwoningen. Wanneer de woningzoekende voldeed aan de inkomenseisen kon deze op alle drie de advertenties reageren. We weten op dit moment niet hoeveel starters op meer dan één woningtype (advertentie) hebben gereageerd.’ De loting is verricht, de intakegesprekken met huurders die zijn geselecteerd voor een woning in De Barones zijn maandag begonnen en lopen nog een aantal weken door.

De Barones

In het kantoorgebouw komen 131 sociale huurwoningen; studio’s, tweekamer- en driekamerappartementen voor jongeren en herstarters. Bijna geen woning is hetzelfde. ‘Dit komt omdat het geen nieuwbouw is, maar een oud kantoorgebouw dat wordt omgebouwd naar woningen’, meldt de woningcorporatie.

De Barones staat aan de rand van het havengebied van Alphen aan den Rijn. De Rijnhaven is een nieuw woon-, werk- en recreatiegebied en ligt vlakbij winkelcentrum De Baronie. In mei of juni houdt Woonforte een kijk- en meetdag. De planning is dat de woningen in de zomer worden opgeleverd, gevolgd door de sleuteloverdracht.

220 woningen op korte termijn

Is er voor al die honderden mensen die geen plekje krijgen in De Barones wel zicht op een woning? Woonforte is bezig met een tweede project voor dezelfde doelgroepen. ‘Aan de Zaagmolenweg bouwen we nieuwe studio’s en twee- en driekamerappartementen. De Zaagmolenweg gaat in april in de verhuur. De oplevering staat dit najaar gepland. Met de Zaagmolenweg en De Barones voegen we 222 woningen toe. Dat is best substantieel.’

Toch zal er nog meer vraag naar woonruimte bij jongeren zijn, weet Woonforte ook. ‘We bouwen komende jaren veel woningen, in tien jaar zo’n 2.500 huurwoningen. Veruit de meeste van deze woningen zijn niet voor jongeren. Maar de huurders die doorstromen naar deze woningen, laten woningen achter voor starters en gezinnen die dan weer een woning voor een starter achterlaten.’

Lees ook: 131 sociale huurwoningen in omgebouwd Alphens kantoorpand gaan de verhuur in