Meer hbo-studenten voor Alphense bedrijfsleven: ‘Ik heb een mooie uitdaging, wil je komen?’

Foto ter illustratie Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN – Meer hbo-studenten in het Alphense bedrijfsleven, dat wil een groot deel van de gemeenteraad. Tijdens de raadvergadering afgelopen donderdag dienden tien partijen een motie in waarin het college verzocht wordt om een overleg op te zetten om dit voor elkaar te krijgen. 

Fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU) Caroline Blom spreekt uit dat het al langer de wens van de raad is om het hbo meer richting Alphen aan den Rijn te halen. 'Alphen zelf heeft geen hbo-instellingen, maar het bedrijfsleven hier zit te wachten op hbo-stagairs', vertelt Blom. 'We zitten midden in de randstad met allerlei steden die wel een hbo-instellingen hebben.’

Daarom is zij met collega Petra Hoogenes van Nieuw Elan gaan praten met de VOA (Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn) en EDBA (Economic Development Board Alphen aan den Rijn) om te vragen over hoe zij denken het voor elkaar te krijgen om meer hbo'ers naar Alphen te laten komen.

Mooie uitdagingen

Het plan is nu om na de zomer met de overlegtafel ‘Hoger Onderwijs ten behoeve van het Alphens bedrijfsleven’ te beginnen, waarbij de VOA, EDBA, brancheorganisaties en O&O-fondsen twee keer per jaar samenkomen om samen te kijken hoe het Alphense bedrijfsleven meer stagairs kan aantrekken.

‘De hbo’ers hebben het zelf al druk zat, die zijn niet geïnteresseerd om naar Alphen af te zakken en alles zelf te gaan doen', zegt de fractievoorzitter. ‘Daarom willen we het initiatief bij de hulpvrager, het bedrijfsleven leggen. Dat zij tegen de studenten zeggen: ‘Ik heb een mooie uitdaging, wil je komen?’

Inmiddels zijn er al een aantal initiatieven opgestart. Zo wordt de gemeente nu geholpen door studenten van Hogeschool Rotterdam met de zero-emissiezone. 'Zo is er nog meer laaghangend fruit wat je kan plukken om dat samen voor elkaar te krijgen', zegt Blom.

Lees ook: Banenfestival bij mbo Rijnland: ‘Voor mij werkt dit beter dan een online sollicitatieprocedure’