MFA in Zwammerdam: gasleiding geen breekpunt voor gemeenteraad

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ZWAMMERDAM - Voor de zoveelste keer debatteert de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn over de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Zwammerdam. Telkens weer wordt het licht door de lokale politiek op groen gezet, maar even zo vaak keert de discussie terug in een nieuwe politieke vergadering.

Deze keer omdat het bestemmingsplan van de locatie aan de Spoorlaan vastgesteld moet worden, voordat begonnen kan worden met de bouw van het nieuwe onderkomen voor onder meer de basisschool, gymzaal, brandweer, dorpshuis en voetbalvereniging. Ook krijgen zorginstelling Ipse De Bruggen en de weg Spoorlaan een make-over.

Binnen straal 200 meter

Het heikele punt tijdens de commissievergadering donderdagavond is de gasleiding. De GasUnie is een van de insprekers. Vanwege de kans op een gaslekkage mag er binnen een straal van 200 meter van de grote transportleiding - die langs de N11 tussen Bodegraven en Leiden ligt - niet gegraven worden. Als er iets misgaat met een gasleiding, komt dat volgens de woordvoerder van het bedrijf vrijwel altijd doordat bij graafwerkzaamheden een leiding wordt geraakt.

Tegelijkertijd stelt de zegsman dat de kans op een incident met de hoofdgasleiding zeer klein is. Om zo dicht mogelijk tot de absolute garantie te komen dat er niks gebeurd, is de grond rond de gasleiding opgekocht en afgezet met hekken. Met uitzondering van Beter Alphen en RijnGouweLokaal vinden alle politieke partijen het beperkte risico acceptabel. De gemeenteraad zal eind maart instemmen met het bestemmingsplan.

Hoe groot is het gevaar?

Het dorpshuis komt binnen een straal van 200 meter te liggen van de gasleiding. De Gasunie, Veiligheidsregio Hollands-Midden en Omgevingsdienst Midden-Holland hebben onderzoek gedaan en concluderen dat het risico niet groter is dan nu het geval is.

'Die gasleiding is totaal niet gevaarlijk en ligt er al tientallen jaren. Maar we houden altijd rekening met het onmogelijke. Dus stel dat die leiding ontploft? Volgens de berekeningen is er dan een risicogebied dat groter is dan heel Zwammerdam. We vinden de risico's acceptabel omdat er een hele kleine kans is dat iets gebeurt', zei wethouder Kees van Velzen (CDA) daar eerder over.

Hieronder is het interview met wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) te beluisteren, evenals de reacties van raads- en commissieleden Mark Vermeulen (CDA), Peter Versteeg (Nieuw Elan), Elise Braat (VVD) en Bram Strookman (Beter Alphen).