‘Minder asielzoekers in Nederland en meer belasting voor milieuvervuilende bedrijven’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nederland moet minder asielzoekers opvangen, bedrijven die het milieu vervuilen moeten meer belasting betalen en wie vindt dat hun leven voltooid is, moet met professionele hulp een einde mogen maken aan hun leven. Dat vindt een grote meerderheid van de mensen die de stemhulp van Omroep West voor de Tweede Kamerverkiezingen hebben ingevuld.

Meer dan 58.000 mensen hebben de stellingen van Kieskompas en Omroep West beantwoord. Potentiële kiezers vinden dat Nederland beter kan bezuinigen dan de belastingen verhogen als er een begrotingstekort is. Maar ook dat er niet meer geld dan nu uitgegeven moet worden aan ontwikkelingshulp.

Een overzicht van alle ingevulde stellingen vind je hier

Wat voor coalitie wil onze regio?

'Je ziet in elk geval dat inwoners in Zuid-Holland een steviger asielbeleid willen, een belangrijk verkiezingsthema', constateert Lot van Bree, politiekverslaggever van Omroep West. 'Zeventig procent van de mensen die de stemhulp heeft ingevuld vindt dat Nederland minder asielzoekers moet opvangen. Mensen maken zich kennelijk zorgen over de gevolgen van de asielinstroom voor de eigen wijk en omgeving.'

Betekent dit dan ook dat onze regio een rechtse coalitie wil, met bijvoorbeeld de in landelijke media veel genoemde combinatie VVD, NSC en PVV of VVD, NSC en BBB? 'Dat is lastig te bepalen aan de hand van deze uitkomst', vindt Van Bree. 'Maar als je kijkt naar de opiniepeilingen dan ziet het ernaar uit dat Nederland naar rechts helt. Dat onderstreept de uitkomst dat zeventig procent een strenger asielbeleid wil.'

Wat vind jij belangrijke thema's bij de Tweede Kamerverkiezingen? En welke politieke partij past het beste bij de kwesties die zich bij jou in de achtertuin afspelen? Maak gebruik van de stemhulp van Omroep West en zoek een partij op wie jij kunt stemmen op woensdag 22 november.