Missie hockeyers Alphen voltooid: kampioen worden voor overleden teamgenoot Floris

ALPHEN AAN DEN RIJN - De hockeymannen van Alphen zijn zondag kampioen geworden in de 2e Klasse A. Met veel pijn en moeite werd de 2-1 zege tegen AthenA over de streep getrokken.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de Alphenaren, tot vlak voor tijd AthenA de aansluitingstreffer maakte en in de slotminuut nog een strafcorner kreeg. Als die bal erin was gegaan, had Alphen naast het kampioenschap gegrepen. Maar de strafcorner werd gemist door AthenA en Alphen kroonde zich tot kampioen.

'Ik kneep hem nog wel bij die laatste strafcorner. Maar we hadden het nooit zo spannend moeten laten worden. We hebben heel veel kansen niet afgemaakt', blikt aanvoerder Bob van Rongen terug.

Opgedragen aan Floris

Het kampioenschap van Alphen is opgedragen aan Floris Wever. Afgelopen zomer kwam de 21-jarige Floris Wever om het leven bij een verkeersongeluk in Thailand. Aan het begin van het seizoen spraken de spelers af dat zij hun overleden teamgenoot te eren met promotie naar de eerste klasse. De ploeg moest daarvoor in de top-2 eindigen. De promotie werd drie weken geleden veiliggesteld, nu is ook de titel voor Alphen.

'De familie van Floris keek mee, dat deed heel veel met de jongens', verklaarde coach Robbert Groeneveld. In de twaalfde minuut van de wedstrijd (12 was het rugnummer van Floris, red.) werd een minuut lang geapplaudisseerd voor Floris. 'We hadden sowieso erg veel spanning voor de kampioenswedstrijd. Dat zag je van te voren al, de spelers vergaten spullen mee naar het veld te nemen. De jongens hebben nog nooit zoiets meegemaakt.'

Maarten Spillenaar zette Alphen na vijf minuten op een 1-0 voorsprong. De 24-jarige Alphenaar scoorde uit een strafcorner. Erik Soek zorgde na een half uur voor de 2-0, door vanaf de rand van de cirkel de bal in het doel te schieten. Soek vertrekt, evenals Stefan Gutker, na dit seizoen bij Alphen. Soek: 'De eerste klasse wordt een tandje moeilijker, maar ik denk dat we bovenin mee kunnen draaien. We staan in de halve finales van de Silver Cup, dus we kunnen tegen eersteklassers het heel goed doen.'

Scoreverloop Alphen - AthenA 2-1 (2-0): 1-0 Maarten Spillenaar (strafcorner), 2-0 Erik Soek, 2-1 Stijn van de Sande.

Hieronder kun je de samenvatting van Alphen - AthenA bekijken, die ook drie dagen lang op televisie wordt uitgezonden, evenals de interviews met Robbert Groeneveld, Bob van Rongen en Erik Soek.