Nationale museumweek met feestelijk tintje in Archeon: ‘Geschiedenis staat nooit stil’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – De nationale museumweek heeft dit jaar een feestelijk tintje voor Archeon. Het Alphense museumpark bestaat in 2024 dertig jaar. Hoewel het Archeon draait om de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen is het park blijven vernieuwen. ‘We willen nieuwe historie ontdekken, want de geschiedenis staat nooit stil’, vertelt Monique Veldman, directeur van Archeon.

Het museumpark voegt de daad bij het woord, want in het Romeinse badhuis worden de Zwammerdamschepen gerestaureerd die in de jaren 70 zijn gevonden. ‘De Zwammerdamschepen zijn vijftig jaar geleden opgegraven bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam’, legt Veldman uit. Afgelopen week was het ook vijftig jaar geleden dat koningin Wilhelmina de opgravingen bezocht in Zwammerdam.

De directeur van Archeon is ontzettend trots dat de restauratie in het park plaatsvindt. ‘We mogen de schepen hier restaureren met hulp van archeologen, vrijwilligers en ons team van archeo-tolken die dagelijks aanwezig zijn. Door de vele enthousiaste betrokkenen is het museumpark tot stand gekomen en daar zijn we hen enorm dankbaar voor.’

Lees ook: Archeon aan boord van project ‘Bridging the North Sea’