Niet iedereen blij met komst van 700 woningen bij de Euromarkt: ‘Waarom hier?’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Euromarkt in Kerk en Zanen gaat er in de toekomst heel anders uitzien. Waar nu de winkels staan, moeten ook 700 woningen komen. Het initiatief komt van de eigenaren van het vastgoed.

Het plan omvat het gebied tussen het woon- en winkelcomplex Da Vinci en de voormalige GGZ-kliniek aan de Noorderkeerkring, waar nu onder meer bouwmarkt Gamma gevestigd is. Er zouden meerdere woon- en winkelcomplexen komen te staan met hoogtes van 25 tot 45 meter hoog. Die bieden ruimte aan bijvoorbeeld supermarkt Aldi en verschillende ondernemingen.

Ook moeten er sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen in de nieuwe gebouwen worden gerealiseerd. Verder is het idee om een Young Talent Center te realiseren: een gebouw met ongeveer 150 kleinere woonruimtes, bedoeld voor studenten.

Zorgen van omwonenden

De hoogte van de wooncomplexen is een probleem voor omwonenden. Zo zou het uitzicht en leefomgeving voor inwoners van het Da Vinci-complex verslechteren. Daarnaast wordt er gevreesd dat de verkeerssituatie rondom de Europalaan en Laan der Continenten nog meer toeneemt. Nu staan er al regelmatig kleine files. 

Ook maken ze zich zorgen over of er nog wel voldoende parkeergelegenheid is. Het creëren van genoeg parkeergelegenheid is ook voor de gemeente zelf een harde eis. De gemeente heeft zelf een plan van aanpak opgesteld om te bepalen hoeveel parkeerplaatsen er bij een gebouw of voorziening moeten komen.

'Zal altijd iemand niet tevreden zijn'

Alhoewel niet alle omwonenden even enthousiast zijn over de plannen, blijft wethouder Gerard van As stellig dat het een goed plan is. ‘Er zal altijd iemand niet tevreden zijn, maar ik denk dat je in grote lijnen heel veel mensen tevreden zult zien als dit klaar is.’

Afgelopen zomer heeft de gemeente zich aangemeld voor een pilot om het planproces van de woningbouw te versnellen. Daarmee moet de ontwikkelingstijd van ongeveer zes naar ongeveer twee jaar verkort worden, om sneller de acute woningbehoefte op te lossen.

Donderdag bespreekt de gemeenteraad het voorstel voor herontwikkeling van de Euromarkt.

Lees ook: Plan voor 700 nieuwe woningen op Euromarkt in Alphen aan den Rijn