Plan voor 700 nieuwe woningen op Euromarkt in Alphen aan den Rijn

Foto: de Architekten Cie
Foto: de Architekten Cie
Foto: de Architekten Cie
Foto: de Architekten Cie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zo'n zevenhonderd woningen zouden er kunnen verrijzen op de Euromarkt in Alphen aan den Rijn. Dat is het plan van vastgoedeigenaren in dat gebied, die de handschoen hebben opgepakt om mogelijkheden voor een transformatie van de Euromarkt te onderzoeken.

Het plan omvat het gebied tussen het woon- en winkelcomplex Da Vinci en de voormalige GGZ-kliniek aan de Noorderkeerkring, waar nu onder meer bouwmarkt Gamma gevestigd is. Er zouden meerdere woon- en winkelcomplexen komen te staan met hoogtes van 25 tot 45 meter hoog. Die bieden ruimte aan bijvoorbeeld supermarkt Aldi en verschillende ondernemingen en omvatten sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen.

Verder is het idee om een Young Talent Center te realiseren. Een gebouw met ongeveer 150 kleinere woonruimtes, bedoeld voor studenten.

Planning

De gemeente Alphen aan den Rijn en de initiatiefnemers gaan nu een anterieure overeenkomst opstellen. Daarin staan afspraken over wat de gemeente doet en welke kosten door de initiatiefnemers betaald worden. Het is de verwachting dat die overeenkomst rond de zomer van dit jaar klaar is. Daarna kan de bestemmingsplanprocedure worden gestart.

Als alles volgens de huidige planning verloopt, zouden de sloopwerkzaamheden in het gebied halverwege 2023 kunnen starten. Een jaar later wordt dan gestart met de eerste bouwwerkzaamheden, waarna halverwege 2026 de eerste woningen kunnen worden opgeleverd.

Lees ook: Onderzoek naar mogelijkheden voor woningbouw op Euromarkt