Nieuw depot voor erfgoedcollecties aan Gouwelandenlaan in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het European Conservation Center (ECC) gaat een nieuw depot bouwen in Alphen aan den Rijn voor erfgoedcollecties. Aan de Gouwelandenlaan moet een ogenschijnlijk open gebouw verrijzen, waarin waardevolle stukken van musea en particulieren bewaard kunnen worden.

Het complex krijgt de toepasselijke naam Albaniana, een verwijzing naar de naam van een Romeinse nederzetting op de plek waar nu het stadshart van Alphen aan den Rijn ligt. Volgens het bedrijf uit Zoeterwoude moet het een centrum worden voor het conditioneren, conserveren en bewaren van collecties. 'Van kunst van particulieren tot collecties van musea en van archieven tot archeologische collecties', meldt ECC.

Het depot moet ongeveer drie keer zo groot worden als de huidige vestiging in Zoeterwoude, waar ECC uiteindelijk zal vertrekken. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om er bijvoorbeeld symposiums te houden. Een uitgebreide publieke functie krijgt het depot niet. 'Daar zijn musea voor', zegt Wouter Hijnberg van ECC.

Provinciaal Archeologisch Depot

Het bedrijf heeft de intentie om ook ruimte te bieden aan de vondsten uit het Provinciaal Archeologisch Depot. Deze staat nu aan de Kalkovenweg in Alphen aan den Rijn, maar het provinciebestuur is op zoek naar een andere locatie. Wethouder Kees van Velzen (CDA) zegt daarover met de provincie in gesprek te gaan.

Als alles volgens planning verloopt moet het nieuwe gebouw aan de Gouwelandenlaan eind 2022 in gebruik genomen worden.