Nieuw Elan, CDA en GroenLinks zijn er bijna uit: coalitieakkoord is aanstaande

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nieuw Elan, CDA en GroenLinks gaan er uit komen. Deze drie partijen zijn heel dicht bij een coalitieakkoord en zullen de komende vier jaar 'de regering' in Alphen aan den Rijn vormen. Donderdag wordt het coalitieakkoord aangeboden aan de gemeenteraad.

'We zitten in de eindfase van onze onderhandelingen. Dat wil zeggen dat we alle onderwerpen die we wilden aan de orde hebben gehad en er naar de financiële haalbaarheid is gekeken. Het gaat nu om de laatste details', zegt formateur en onderhandelaar André de Jeu (Nieuw Elan).

Afgelopen zaterdag hebben Nieuw Elan, CDA en GroenLinks gesproken met maatschappelijke organisaties en partners van de gemeente Alphen. Hun inbreng wil De Jeu ook nog verwerken in het coalitieakkoord. Ook alle toekomstige oppositiepartijen mogen hun zegje doen.

Puzzel

De Jeu: 'Er wordt nu hard gewerkt aan een soort slotakkoord. Zie het maar als een hele grote puzzel. Eerst keer je de doos om en leg je alle kleursoorten een beetje bij elkaar. We hebben nu de deksel van de doos omgekeerd met daarop de foto van de eindpuzzel. We zijn nu als het ware die puzzelstukjes in elkaar aan het zetten met dat eindplaatje op de deksel dus voor ogen.'

Dat de puzzel uiteindelijk in elkaar past, is nagenoeg zeker. De drie individuele partijen moeten daarna nog wel instemmen met het beoogde coalitieakkoord. Het is de verwachting dat het college gaat bestaan uit vijf wethouders: twee voor Nieuw Elan, twee voor CDA en één voor GroenLinks.