Nieuwe app voor gehandicaptenparkeerkaarten: gemeente is trots, houders willen landelijke oplossing

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Binnen nu en een aantal weken tijd voeren ruim dertig gemeenten, waaronder Alphen aan den Rijn, een nieuwe app in waardoor de kentekens van houders van gehandicaptenparkeerkaarten ook in andere gemeenten herkend worden.

Nu krijgen houders van de kaart soms nog onterecht een boete omdat de kentekens niet in elke gemeente geregistreerd staan als houder van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De nieuwe app, genaamd Parkeren Plus, moet dit probleem in de deelnemende gemeenten gaan oplossen.

In de afgelopen jaren zijn veel gemeenten overgestapt naar het gebruik van scanauto's voor de handhaving van parkeren, waaronder ook Alphen. Voor de meeste gebruikers werkt dit systeem goed, maar vaak niet voor houders van een GPK. De papieren kaart achter de vooruit is vaak niet te lezen door de scanauto. Als gevolg hiervan krijgen de kaarthouders soms onterecht een boete opgelegd.

Gezamenlijke oplossing

Het nadeel van de huidige app, die Alphen sinds 2021 gebruikt, is dat de registratie van het kenteken als GPK-houder alleen in Alphen aan den Rijn verwerkt is en daarom alleen in die gemeente werkt. GPK-houders moeten zich in andere gemeenten nu nog registreren om daar herkend te worden als houder.

De gemeente zegt zich daarom hard te hebben gemaakt voor een gezamenlijke oplossing via het ServiceHuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SPHV), waar Alphen ook lid van is. Daar is de app Parkeren Plus uitgekomen.

'Eén van de eerste'

Inmiddels zijn ruim dertig gemeenten aangesloten bij het plan om de nieuwe gratis app in te voeren, waarmee gebruikers in alle deelnemende gemeenten geregistreerd komen te staan als houders. Andere deelnemende gemeenten zijn bijvoorbeeld Leiden en Gouda, maar ook de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

'Gemeente Alphen zal als één van de eerste overstappen op het nieuwe systeem. Verwacht wordt dat het aantal deelnemende gemeenten snel gaat groeien', schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Het liefst landelijk

Marjanne Orbons-Merijerink, oud voorzitter van Platform Gehandicapten Alphen, ziet liever een landelijke oplossing. 'Bij deze app moeten we nu weer gaan zoeken welke gemeenten meedoen en waar de regels gelden. Het is wéér een systeem erbij, en de GPK-houders worden wéér aan het werkt gezet. Als ik spontaan een dag weg wil, moet ik nu al bijna mijn laptop meenemen om het juiste systeem en de regels op te zoeken.'

'Als het registeren nou voor het hele land was, vond ik het nog wel een goed idee, maar dat is niet het geval. Ik denk dat een hoop GPK-houders het met mij eens zijn', zegt ze.

Inclusief

'Met de komst van het digitale parkeerrecht GPK zullen wij samen met een grote groep gemeenten een grote stap zetten naar een inclusievere samenleving', aldus het gemeentebestuur. 'Als college zijn we er trots op dat Alphen aan den Rijn hierin koploper en aanjager heeft kunnen zijn.'

Voor de minder digitaal vaardige kaarthouders heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn erop aangedrongen om ook voor hen een oplossing te bieden, zij kunnen hulp krijgen bij het Informatie Digitale Overheid in bibliotheken in Nederland. Ook komt er een telefoonlijn waar mensen geholpen kunnen worden met het instellen van de app.

Lees ook: Affaire over 'onterechte' parkeerboetes opgelost: geen bonnetjes meer uitgeschreven