Nieuwe bibliotheek in Alphens centrum nadert voltooiing

ALPHEN AAN DEN RIJN - De nieuwe bibliotheek in het centrum van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning. De buitenkant van het gebouw is nagenoeg af, de overdekte fietsenstalling in het complex is ook al geopend, maar binnen in de bieb moet er nog flink wat gebeuren.

In september 2018 ging de eerste paal van de nieuwe bibliotheek de grond in. 'Het gebouw is bouwkundig opgeleverd. Dat betekent dat alles erop en eraan zit, en dat nu de interieurbouwer hard aan de slag is', zegt Hester van Beek, directeur van Bibliotheek Rijn en Venen. 'Dat duurt nog een aantal maanden en we hopen dat we medio september de deuren kunnen openen om iedereen welkom te kunnen heten.'

Bij binnenkomst vallen de twee enorme etages in het gebouw op, die met elkaar zijn verbonden door een grote trap. Op de begane grond komen, naast een hoop boeken, ook een plek voor horeca en de lokale VVV. 'Daarnaast hebben we op heel veel verschillende plekken ook werk- en zitplekken gecreëerd', legt Van Beek uit. 'Daar hebben veel jongeren behoefte aan, maar ook zzp'ers zijn hier van harte welkom.'

Op de grote vide in het gebouw zullen die werk- en zitplekken ook te vinden zijn, maar ook activiteitenruimten om lezingen, vergaderingen en trainingen te kunnen geven. Daarnaast zal er een studieruimte komen voor het Gemeentearchief Alphen, waar het archief grotendeels digitaal te raadplegen zal zijn.

Groen

Het nieuwe bibliotheekgebouw is groen. Zowel letterlijk als figuurlijk. 'We hebben geprobeerd om in het interieur te werken met natuurlijke materialen', zegt Van Beek. Binnen is groen de centrale kleur, evenals buiten. De ruiten van het gebouw zijn verwerkt in opvallende groene kozijnen en in het groene metaalwerk aan de gevel groeien inmiddels planten.

'We zijn bezig met een Green-Key certificering, dat vind ik heel erg belangrijk.' Een Green Key wordt uitgereikt aan bedrijven in de toeristische en recreatieve branche die veel doen aan duurzaamheid. Samen met een kunstenares wordt nog een project opgezet om een vogelnest te maken. 'Dat is een plek waar je straks ook kunt verblijven, dat is ook wel vrij uniek.'

Verhuizen

Vanaf 27 juli is de tijdelijke bibliotheek aan het Aarplein in Alphen aan den Rijn gesloten om spullen te kunnen verhuizen. Leden kunnen vanaf 13 juli meer boeken tegelijk lenen in alle vestigingen van Bibliotheek Rijn en Venen. De boeken zijn daarnaast langer te leen, de uitleentermijn wordt verlengd naar 17 oktober. De definitieve openingsdatum van de nieuwe bibliotheek wordt binnenkort bekendgemaakt.

De bibliotheek in Boskoop sluit vanaf 14 augustus om de verhuizing naar het voormalige raadhuis in het dorp mogelijk te maken. Naar verwachting opent die nieuwe vestiging ook in september de deuren.