Nieuwe fietsbrug over Aarkanaal gaat Raadsbrug heten

onthulling naam fietsbrug Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn
Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens de fietsconferentie vrijdag 14 april is de naam van de nieuwe fietsbrug over het Aarkanaal bekend gemaakt. De brug gaat de Raadsbrug heten.

Het kindercollege bedacht drie namen, de kinderraad koos de winnende naam. Een deel van de kinderraad onthulde samen met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, de naam van de fietsbrug. Toen Heijnen de kinderen van de kinderraad vroeg waar de naam naar verwijst, antwoordde de kinderburgemeester trots: ‘Naar ons’.

Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de brug naar de Nieuwkoopseweg en kruist daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers. De officiële ingebruikname van de brug is in het najaar van 2024 gepland. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van de kortere route, een nieuwe oost-westverbinding die al jaren ontbreekt. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd.

'Al jaren een wens'

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: ‘Ik ben trots dat met het naam geven van deze brug de realisatie ervan daadwerkelijk kan beginnen. De brug is namelijk al jaren een wens van de provincie, gemeente en de Fietsersbond. Door deze brug wordt het natuurlijke gebied rond de Zegerplas verbonden met de polders en is het eenvoudiger om vanuit Alphen te fietsen en te wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en vice versa. Woon-, werk-, school-, en recreatief langzaam verkeer krijgt hierdoor een kortere route. Iets waar we als provincie graag aan bijdragen.’

Wethouder Relus Breeuwsma: ‘Fietsen is een belangrijk vervoersmiddel en net als wandelen duurzaam en gezond. Bovendien biedt deze brug veel nieuwe mogelijkheden voor recreatie in de regio. Betere fiets- en wandelmogelijkheden hebben ook een positief effect op de uitstoot van CO2 en de gezondheid van mensen.’