Nieuwe fietsbrug over Aarkanaal moet in voorjaar van 2024 klaar zijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - De aanleg van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat na de zomer van start. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de opdracht gegund aan aannemersbedrijf Van Boekel, die dat in samenwerking met Damsteegt en Composite Structures gaat uitvoeren.

De nieuwe brug moet een verbinding gaan vormen tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel en de Nieuwkoopseweg. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van een kortere fietsroute. De brug krijgt een lichte kleur, een composiet brugdek, Y-vormige pijlers van beton en is licht gebogen

In september wordt aan beide kanten van het Aarkanaal begonnen met de aanleg van de grondlichamen waar de brug op aan moet gaan sluiten. Dat werk moet eind dit jaar zijn afgerond. Daarna volgt een rustperiode, waarin de grond op die locatie moet inklinken. Tussen maart en juli 2023 worden de funderingen van de brug geplaatst, in augustus en september 2023 worden de pijlers en het brugdek op hun plek gehesen.

Zodra ook de aansluitende fietspaden naar de brug zijn aangelegd, kan de nieuwe oeververbinding uiterlijk in april 2024 in gebruik genomen worden.

Gestegen grondstofprijzen

Oorspronkelijk was door de gemeente 550.000 euro gereserveerd voor de brug. Onder andere vanwege gestegen grondstofprijzen moest daar nog eens 750.000 euro bovenop vanuit de Alphense portemonnee. De provincie Zuid-Holland draagt 2,8 miljoen euro bij aan de brug, het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 900.000 euro. Het totale kostenplaatje komt daarmee op vijf miljoen euro.

Volgens de gemeente is het aan de aannemer om eventuele toekomstige kostenstijgingen op te vangen. 'De prijs van vijf miljoen euro is voor het totaalproduct. Dus een eventuele kostenstijging komt niet op rekening van de gemeente', zegt wethouder Kees van Velzen (CDA).