Nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ over Alphense archeologische vonsten en verhalen

Foto: Floris Scheplitz- Imagetree / Erfgoedhuis Zuid-Holland

ALPHEN AAN DEN RIJN – Bij Archeologiehuis Villa Rijswijk in Alphen aan den Rijn is vanaf donderdag een tentoonstelling te zien over Zuid-Hollandse migratieverhalen. Centraal staan niet alleen opgegraven onderwerpen, maar ook persoonlijke objecten en verhalen uit verschillende Alphense gemeenschappen.

De makers hebben voor de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ door een andere bril naar archeologie gekeken. Samen met inwoners uit Alphen aan den Rijn en de omgeving hebben ze gekeken welke verhalen er in de expositie komen. ‘De meeste mensen denken bij archeologie aan stoffige objecten en opgravingen,’ zegt adviseur Archeologie Marieke van Winkelhoff. ‘Dat is deels waar. Maar als je archeologie wat breder trekt, kan je ook kijken naar het verleden van jouw opa, oma of jezelf.’

Oudste exemplaar ter wereld

Foto: Floris Scheplitz- Imagetree / Erfgoedhuis Zuid-Holland

Een bijzonder object dat in de expositie zit, is meegenomen door een Boskoopse kweker genaamd Cor. ‘Zijn overgrootvader zat in de negentiende eeuw op zijn beurtschip. Van het schip viel een plant af uit Japan,die de overgrootvader heeft meegenomen naar de kwekerij. Daar staat nu het oudste exemplaar van die boom ter wereld. Daarvan hebben wij nu een exemplaar in de tentoonstelling staan,’ zegt Van Winkelhoff.

De tentoonstelling is gemaakt door verschillende inwoners uit Alphen aan den Rijn met verschillende achtergronden en leeftijden. ‘Wij denken dat er veel interessants tussen zit.’, aldus de archeoloog.

Op donderdag is er een besloten opening, daarna is de expositie ook toegankelijk voor het publiek. De tentoonstelling is te bezoeken tot 30 april 2025. Toegang is te verkrijgen bij een ticket voor het Archeon. 

Lees ook: Voetbalfeest in Alphen aan den Rijn tijdens EK: Alphense Haringparty keert terug als Lekker Hollands

Hieronder is het interview met Marieke van Winkelhoff te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.