Onderzoek naar ‘kleine Ziggo Dome’ én naar herbouw huidig Theater Castellum

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad heeft donderdagavond, zoals zich vorige week al liet aantekenen, ingestemd met een onderzoek naar een alternatief voor Theater Castellum. Over één à twee maanden moet duidelijk zijn of het haalbaar is om een kleine Ziggo Dome te bouwen op een andere plek in Alphen aan den Rijn.

Als in januari of in februari uit het onderzoek blijkt dat het gewenste complex niet realistisch is, bijvoorbeeld omdat het plan onbetaalbaar is, is de kans groot dat de gemeenteraad alsnog akkoord gaat met het uittrekken van 3,6 miljoen euro om Castellum brandveilig te maken. Vanaf dat moment duurt het nog een klein jaar voordat Castellum brandveilig is en weer open kan. Het theater is dan bijna twee jaar gesloten geweest.

Een grote evenementenhal, een theater van het formaat van de huidige grote zaal in Castellum, een bioscoop en nieuwe sportzalen als alternatief voor de verouderden Arena en Rijnstreekhal die al op de nominatie staan om gesloopt te worden, zouden gehuisvest moeten worden in het nieuwe complex.

Herbouw op huidige plek

Als potentiële locaties worden de Olympiaweg, het Rijnhavengebied en bedrijventerrein De Schans genoemd. Indien de Olympiaweg de daadwerkelijke plek wordt, zal ook Stichting MAX een plek krijgen in het nieuwe complex. Als het alternatief voor Castellum doorgaat, wordt het huidige Castellumpand gesloopt om op die plek appartementen te bouwen.

Wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) van cultuur krijgt daarnaast van de gemeenteraad ook de opdracht om het scenario uit te werken om het gebouw van Castellum aan het Rijnplein te slopen en op die plek een nieuw theater te bouwen in combinatie met woningen en horeca.

Verder krijgt de Rekenkamer opdracht van de gemeenteraad om te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat Castellum eerder deze eeuw niet volgens de juiste brandveiligheidsvoorschriften is gebouwd. Die resultaten worden pas in de loop van 2021 verwacht.

Stemming gemeenteraad

Voor (29): Nieuw Elan (8), VVD (6), CDA (5), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), Beter Alphen (1), SGP (1), RijnGouweLokaal (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (8): GroenLinks (5), D66 (3).

(37 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Hieronder zijn de radio-interviews met Robert Blom (Nieuw Elan) en René Driesen (GroenLinks) te beluisteren.