Ontsnappingspoging met container mislukt in gevangenis Alphen aan den Rijn

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een gedetineerde van de gevangenis in Alphen aan den Rijn heeft geprobeerd de kerstdagen ergens anders te vieren dan in zijn cel. De man verstopte zich op 24 december in een vuilcontainer. Hij kreeg daarbij hulp van een medegevangene. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) brengt het nieuws maandag zelf naar buiten.

Bij de telrondes en het insluiten van de gevangenen had het personeel niet door dat de man niet in zijn cel zat. Pas de volgende dag, op Eerste Kerstdag, viel op dat de gedetineerde werd vermist. Hoe dat kon gebeuren wordt door de inrichting onderzocht.

Een woordvoerder van DJI wil niet kwijt hoe lang de man in de container heeft gezeten. Wel zegt ze dat de verstopte gevangene niet van zijn afdeling af is geweest en dat het dus niet is gelukt om te ontsnappen. De man en zijn behulpzame medegedetineerde hebben een disciplinaire sanctie opgelegd gekregen.

Paar dagen eerder medewerker bespuugd

Een paar dagen eerder was er ook een voorval in de Alphense gevangenis. Mogelijk heeft een medewerker 'disproportioneel geweld' gebruikt tegen een gedetineerde. Volgens de DJI zou dat zijn gebeurd toen de gevangene onder controle moest worden gebracht en nadat hij een medewerker zou hebben bespuugd.

Op verzoek van de directie van de gevangenis in Alphen aan den Rijn doet het Bureau Integriteit van de DJI onderzoek.

In Nederland is ontsnappen of een poging tot ontsnappen niet strafbaar. Een gedetineerde kan echter wel een hogere straf krijgen als tijdens en door de ontsnapping strafbare feiten worden gepleegd. Iemand helpen bij een ontsnapping is wel een strafbaar feit, maar er is in Nederland geen duidelijke strafmaat voor.

Lees ook: Man helpt gevangene te ontsnappen met lakens en krijgt zelf straf