Opnieuw een megajacht dat door de regio vaart: ‘Het past maar net’

Het megajacht vaart nog niet zelf, het wordt getrokken door Koninklijke Van der Wees Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Eens in de zoveel tijd gebeurt het. Dan vaart een peperduur megajacht door onze regio. Woensdag was en donderdag is dat opnieuw het geval. En dat trekt veel bekijks.

'Mooi man', reageert een man langs de kade van de Heimanswetering in Woubrugge. Het schip is 83 meter lang en vanaf de werf van Feadship, in Aalsmeer, onderweg naar de Rotterdamse haven voor een proefvaart op zee.

Voor wie 'ie is en wat 'ie kost, daar wordt niet over gesproken door de bouwer. Maar dat er talloze miljoenen euro's is neergelegd voor Project 712, is wel duidelijk.

Precisiewerk

Een uitdaging an sich is altijd het passeren van de bruggen. 'Kijk, het past maar net', wijst de man richting de Woubrugsebrug.

En inderdaad, er zit slechts centimeters ruimte tussen het miljoenenjacht en het gesteente van de brug.

Er komt maar mondjesmaat informatie naar buiten over de details van het schip, weet het gespecialiseerde vakblad Schuttevaer.

De achterzijde van het megajacht Foto: ANP

Tot nu is in feite alleen de lengte bekendgemaakt door de werf. Met het blote oog is te zien dat het schip een houten teakdek heeft dat glimt van de lak.

'Het jacht heeft waarschijnlijk zes dekken', aldus Schuttevaer. 'Op het achterdek, de beach club, is een zwembad. Het stalen schip heeft een aluminium opbouw.'

'Echt mooi om te zien'

Over het Braassemermeer, door de Heimanswetering, Oude Rijn, Gouwe en Hollandsche IJssel vaart het schip woensdag en donderdag.

Vanuit Aalsmeer op weg naar het Rijnmondgebied. Via de gemeenten Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Gouda en Zuidplas.

Ook op de Alphensebrug kijken mensen hun ogen uit. 'Echt mooi om te zien', vertelt iemand. Haar kind staat met open mond te kijken.

Lees ook: Alphense spoorwegovergang weer open na aanpassingen: ‘Twee vliegen in één klap’

Op deze foto, bij de Alphensebrug, is goed te zien hoe weinig speelruimte het schip heeft bij brugge Foto: ANP

Zij hebben het er wel voor over heeft om minutenlang, midden in het centrum van Alphen aan den Rijn, voor de openstaande brug te wachten.

Want zo'n schip vaart niet met een rotgang door Alphen. Nee, het passeren van een brug is centimeterwerk, dus dat gaat enorm traag.

De schepen die de jachtbouwer bouwt hebben overigens een maximum breedte. Niet omdat breder niet mag, maar dan kunnen de boten niet vanaf de werf - vanwege de bruggen - naar zee komen.