Oud-gymleraar Ashram College vrijgesproken na seks met minderjarige leerling

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De oud-gymleraar van het Ashram College in Alphen aan den Rijn die was aangeklaagd voor ontucht met een minderjarige leerlinge, is donderdag in hoger beroep vrijgesproken door het gerechtshof in Den Haag. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Het hof vindt dat er niet is bewezen dat de minderjarige leerling op de ten laste gelegde datum een leerlinge was van de docent.

Tijdens het hoger beroep van twee weken geleden vertelde de 31-jarige V. dat hij zelf slachtoffer van sexting was. Als 15-jarige stuurde V. een naaktfoto naar een andere leerlinge die vervolgens rondging op de hele school. Daardoor was hij drie jaar lang depressief. Het ging pas beter met hem toen hij les ging geven op het Ashram College.

De oud-gymleraar had op de school tenminste contact met twee minderjarige scholieren. Eén leerlinge wimpelde de docent af en een andere leerlinge kon haar verhaal bij hem kwijt over problemen die ze thuis had.

Maand gevangenisstraf

Uiteindelijk leidden de berichtjes volgens het Openbaar Ministerie tot de ontucht. De vrijpartij vond plaats in 2018, toen de docent 25 jaar was en de leerlinge 17 jaar. De oud-gymleraar werd daarvoor in juni 2023 tot een maand celstraf veroordeeld.

Vervolgens ging hij in hoger beroep, omdat hij het niet eens was met de uitspraak. De oud-gymleraar was daarnaast ook bang dat hij nooit meer zou kunnen werken als docent. Met een strafblad kon hij namelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen.

Vlak na examen

De advocaat van V. pleitte voor vrijspraak, aangezien de daad plaatsvond vlak nadat de leerlinge was geslaagd voor haar examen en van de middelbare school af was. Ze was dus geen leerlinge van de oud-gymleraar en volgens de advocaat was er daarom geen sprake van een gezagsverhouding. Het hof is het daar nu dus mee eens en heeft de man vrijgesproken.

De ex-docent gaf al eerder tijdens de rechtszaak aan enorm spijt te hebben van zijn daad en zijn fout in te zien. V. zegt dat hij zijn leven heeft gebeterd en zelf vrijwillig een psycholoog bezocht. Hij raakte door de zaak zijn baan kwijt op het Ashram College. Later overkwam hem dat ook op een tweede school, omdat het Openbaar Ministerie de school had geïnformeerd over de zaak. Sindsdien heeft V. geen werk en uitkering meer. Hij moet leven van het salaris dat zijn partner verdient.

Lees ook: Gymdocent Ashram College vecht uitspraak aan: 'Hier is een slachtoffer een dader geworden'