Gymdocent Ashram College vecht uitspraak aan: ‘Hier is een slachtoffer een dader geworden’

ALPHEN AAN DEN RIJN - ‘Hier is een slachtoffer een dader geworden’, zei de advocaat generaal van het gerechtshof in Den Haag. In hoger beroep geeft de oud-gymleraar aan dat hij zelf last heeft gehad van sexting. Toen hij 15 jaar was stuurde hij een naaktfoto naar een meisje, die vervolgens zijn school rondging, schrijft het Leidsch Dagblad.

De ex-docent van het Ashram College werd vorig jaar in juni veroordeeld tot 1 maand cel voor ontucht met een minderjarig meisje die op dezelfde middelbare school zat. De straf was lager dan de eis van de officier van justitie. Dit kwam omdat de man vrijwillig een psycholoog bezocht. Hij is zelf in hoger beroep gegaan.

Gezagsverhouding

De vrijpartij vond plaats in 2018, toen de docent 25 jaar was en de leerlinge 17. De advocaat pleit voor vrijspraak, aangezien de daad plaatsvond vlak nadat de leerlinge was geslaagd voor haar examen en van de middelbare school af was. Volgens de advocaat was er daarom geen sprake van een gezagsverhouding.

Het Openbaar Ministerie vindt echter, net zoals in de vorige uitspraak, dat er wel sprake van een gezagsverhouding was, omdat het contact al begon voordat de leerlinge van de school was. ‘Alleen al het feit dat de verdachte leraar op het Ashram College was, zorgde ervoor dat hij overwicht had over leerlingen, ook als ze geen gymlessen van hem kreeg,’ zei de rechtbank in juni.

Spijt

De ex-docent geeft aan enorm spijt te hebben van zijn daad en zijn fout in te zien. Hij zegt voortaan aandacht en steun bij zijn familie te zoeken en niet bij minderjarige meisjes. De ex-docent kan vanwege de veroordeling geen Verklaring Omtrent het Gedrag meer krijgen en daarom ook zijn werk als docent niet meer doen.

Het hof komt op 21 maart met een uitspraak.

Lees ook: Gymdocent moet de cel in na seks met scholiere (17)