Hefbrug in Boskoop 18 november weer open, begin 2020 opnieuw dicht

Hefbrug Boskoop Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

BOSKOOP - Het is de bedoeling dat de hefbrug in Boskoop op maandag 18 november weer open gaat voor al het verkeer. Ook de vaarweg gaat die dag weer open. Of de streefdatum ook gehaald wordt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De provincie Zuid-Holland houdt een marge van vier dagen aan.

In het eerste kwartaal van 2020 gaat de hefbrug wederom dicht vanwege extra onderhoud. De exacte data moeten nog worden afgestemd met betrokkenen. Het aanvankelijk in 2024 geplande groot onderhoud wordt naar voren gehaald. Wanneer dat plaatsvindt is nog niet bekend.

Heftorens kunnen belasting niet aan

Op 10 oktober werd de Boskoopse hefbrug afgesloten. Tijdens een second opinion-onderzoek naar roestvorming op de brug werd duidelijk dat een aantal versterkingsmaatregelen niet is genomen bij het aanleggen van de voetpaden begin jaren negentig, terwijl dat bij de hefbrug in Waddinxveen wel is gebeurd. Waarom dat in Boskoop niet is gebeurd, wordt momenteel onderzocht door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

'Beide heftorens kunnen de belasting niet aan, de belasting is te zwaar', meldde de provincie vrijdag tijdens een persconferentie. Eerst moet de constructie verstevigd worden voordat het brugdek eruit getakeld kan worden of weer bediend kan worden. Tijdens het groot onderhoud worden de definitieve reparaties uitgevoerd. Uit voorzorg worden ook de hefbruggen in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen geïnspecteerd. Die inspectie richt zich met name op roestvorming. Beide constructies zijn veilig, aldus provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD).

De eerste maatregelen om de hefbrug te versterken zijn in de afgelopen twee weken genomen. De verroeste delen van de kooiladders zijn weggehaald en de verbindingspunten zijn geïnspecteerd. In de komende weken worden onder meer zogeheten tijdelijke windverbanden aangebracht aan beide heftoren en wordt de brugconstructie versterkt zodat de ballastblokken bij groot onderhoud opgehangen kunnen worden.

Sinterklaas en carnaval

Vermeulen wil nog niet uitweiden over de impact van de nieuwe afsluiting begin 2020. Over de duur van de stremming en welke overlast dat oplevert voor het weg- en scheepvaartverkeer doet de provinciegedeputeerde geen uitspraken.

Wat de gevolgen zijn voor de intocht van Sinterklaas in Boskoop op 16 november en de carnavalsoptocht in Boskoop op 22 februari 2020 is nog niet bekend. 'Wij gaan in ieder geval zorgen voor een waardige intocht van Sinterklaas', belooft Vermeulen.