Plan voor toekomst centrum Boskoop ingediend: aanleghaven, vergroening en verhoging van de Zijde

Foto: Jeron Groeneveld

BOSKOOP - CDA-raadslid Helma van der Louw heeft donderdag haar initiatiefvoorstel Toekomstvisie Centrum Boskoop ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. In het voorstel staat een plan hoe het centrum van Boskoop er in de toekomst uit moet gaan zien.

Het initiatiefvoorstel streeft ernaar om Boskoop te voorzien van één centrum door ‘noord’ en ‘zuid’ in elkaar op te laten gaan en te verbinden. Ook zou het de veiligheid van voetgangers in het centrum verbeteren. De toekomstvisie bestaat uit meerdere delen. Het voorstel van het eerste deel is dat binnen een aantal jaren het centrum van Boskoop autoluw zal worden en het centrum gaat vergroenen met hulp van de Boskoopse ondernemers.

Zo staat in het voorstel: ‘Het centrum van Boskoop zou zijn unieke omgeving moeten uitstralen, maar niets is minder waar. Het centrum is de binding met de boomkwekerscultuur kwijtgeraakt.’

Doorlooptunnels

Van der Louw vult aan: ‘Bij de kwekers ligt veel kennis en expertise. Wij kunnen die goed inzetten om ons dorp te vergroenen. Zo was ik recent bij een beurs in Essen in Duitsland waar producten van Boskoopse bedrijven stonden die ik in ons eigen centrum niet terugzie. Ik denk dat de Boskoopse ondernemers ons wel willen helpen met het vergroenen van het centrum en trots zijn als wij hun producten in het dorp neerzetten.’

Deel twee bestaat uit het ophogen van de Zijde, vanaf de hefbrug tot en met de Zijdekerk. Van der Louw geeft aan dat het idee lijkt op de Hofbogen in Rotterdam. ‘Het plan is dat mensen straks door vier doorlooptunnels onder de Zijde kunnen lopen. Hierdoor kan het zebrapad bij de Zijde, dat nu voor oponthoud in het verkeer zorgt, weg', verklaart het raadslid uit Boskoop.

'Onder de Zijde komt er ook plaats voor twee pop-upstores of art galeries. Het is iets heel anders, een grote vernieuwing, maar ik denk dat we daarmee Boskoop-centrum 2.0 gaan maken’, aldus Van der Louw. Deze plannen zouden tussen 2024 en 2040 gerealiseerd moeten worden. In het voorstel staat ook dat er tussen 2035 en 2040 een aanleghaven komt, met daaromheen horeca.

Kosten onduidelijk

De gemeenteraad heeft het plan in ontvangst genomen. Het college heeft drie maanden de tijd met wensen en bedenkingen op het plan te reageren, waarna de raad het inhoudelijk gaat bespreken.

Het is nog onduidelijk wat het uitvoeren van het plan gaat kosten. ‘Zo’n constructie gaat wat kosten, maar ieder dorp moet met zijn tijd mee’, zegt Van der Louw. ‘Wij zien in heel Nederland dat in dorpen dit soort renovaties plaatsvinden en wij vinden dat het tijd is dat Boskoop dit ook gaan doen.’

Lees ook: SRV-wagen van Frans verkocht, ook Jan stopt met rijdende supermarkt

Luister hier naar het interview van Hans van den Akker met Helma van der Louw: