Prijzen najaarsbeurs voor tuinplanten uitgereikt: Valkplant uit Hazerswoude-Dorp wint beste nieuwigheid

Foto: Plantarium | GROEN-Direkt

BOSKOOP / HAZERSWOUDE-DORP - Valkplant BV uit Hazerswoude-Dorp heeft de Green Retails Award voor beste nieuwigheid gewonnen met de Diervilla splendens Kodiak (zie foto). Het bedrijf is een agentschap voor nieuwe soorten en sleepte sinds de oprichting meerdere gouden medailles en prijzen binnen. 

Het product werd door de jury unaniem als beste nieuwigheid bestempeld. 'Deze Diervilla heeft een stabiele bonte vorm, dat is vernieuwend voor het Diervilla sortiment. De plant heeft een goede struikvorm, is netjes gepresenteerd en vertoont geen bladverbranding. Daarnaast heeft de plant een prachtige kleurrijke mix van groen bont blad met een crème witte rand en mooie roze-rode jonge scheuten”, staat in het juryrapport.

'Eer van je werk' 

'Wij zijn er hartstikke blij mee', vertelt eigenaresse Saskia Janssen (tweede van rechts op de foto). 'Het is leuk om eer te krijgen van je werk, leuk om te zien dat de jury het product waardeert en we zijn blij met alle publiciteit die we eromheen krijgen.' 

Met de keuring hebben 32 andere plantensoorten meegedaan. Ze zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen. 

De consument moet nog wel even geduld hebben. Op dit moment wordt de Diervilla splendens Kodiak op verschillende plekken gekweekt, maar hij is pas in het voorjaar in de winkel te krijgen. 

Gemakkelijk te onderhouden soort

'Het gaat om een soort die heel gemakkelijk te onderhouden is', vertelt Janssen. Het onderhoud is simpel en hij kan op veel verschillende plekken staan. Dat maakt het voor de consument gemakkelijk om succes mee te hebben in eigen tuin, daarom valt hij in de categorie proven winners.' 

De Green Retail Awards worden uitgereikt in drie categorieën: Beste Nieuwigheid, Beste Marktinnovatie en Bezoekersfavoriet. Elke categorie kent één winnaar. De Bezoekersfavoriet wordt door de beursbezoekers gekozen en aan het einde van de beurs bekend gemaakt.

De Plantarium | GROEN-Direkt najaarsbeurs is een vakbeurs voor tuinplanten. Afgelopen jaar was de najaarsbeurs voor het eerst opgezet in de huidige vorm.