Problemen aan Julianabrug gaan in totaal 2,15 miljoen euro kosten

ALPHEN AAN DEN RIJN - De perikelen met de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn gaan de gemeente in totaal 2,15 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad, waarin staat beschreven hoe de problemen opgelost moeten worden.

De kosten voor het daadwerkelijke herstel van de aanbrug worden geschat op 1,55 miljoen euro. De uitkragende betonnen delen (de delen die uitsteken) van het voet- en fietspad boven de Hooftstraat worden gesloopt, aan beide zijden van de brug. De delen van de aanbrug worden daarna opnieuw aangebracht met een extra boven- en onderwapening. Daar valt ook het deel van de aanbrug onder dat boven een deel van een sportschool hangt. Dat deel wordt ook uitkragend gemaakt door het los te halen van een zijwand.

Verder wordt er op de brug, zowel aan de oostzijde (kant van de Hooftstraat) als de westzijde (kant van de Emmalaan), een permanente voertuigkerende rijbaanscheiding aangebracht. Zo moet voorkomen worden dat voertuigen (onverhoopt) op bijvoorbeeld het fiets- of voetpad terecht komen.

Overige kosten

Van het totale bedrag van 2,15 miljoen euro is dit jaar al zo'n 400.000 euro uitgegeven aan onderzoek, voorstellen voor het herstel van de schade en bereddering. Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld de tijdelijke ondersteuning van een deel van de aanbrug en de tijdelijke rijbaanscheiding op de brug.

Verder is er nog zo'n 200.000 euro nodig voor onder andere verkeersmaatregelen en het treffen van voorzieningen in de omgeving tijdens sloop- en herstelwerkzaamheden aan de aanbrug.

Lees ook: Minstens 1,5 miljoen euro nodig voor herstel van met instorten bedreigde Julianabrug