Proef met weggewerkte laadkabels elektrische auto’s: geen gestruikel op stoep meer

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het aantal elektrische auto’s in de gemeente neemt toe en daarmee ook het risico op vallen door het aantal oplaadkabels op de stoep. Om het struikelen over de kabels in de toekomst te voorkomen, start gemeente Alphen aan den Rijn binnenkort met een pilot: 25 inwoners kunnen zich aanmelden voor een kabelgoot.

Via de kabelgoot kan de laadkabel vanuit de laadvoorziening naar de auto gaan, zonder dat de kabel op de stoep ligt. Een oplossing vinden voor het net wegwerken van de kabels is van belang, omdat er in de toekomst alleen maar meer laadpalen bijkomen.

Vanaf 2035 komt er een verbod op de verkoop van auto’s met fossiele brandstof. In het pilotplan staat: ‘Met de overstap van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen verandert de stad in een ‘openbare laadplaats’ voor elektrisch vervoer, met tienduizenden private en (semi)openbare laadpunten.’

Kabels over openbare weg

'Er zijn veel situaties waarbij inwoners hun elektrische auto niet thuis kunnen opladen, omdat er een stoep tussen hun huis en de parkeerplek is, openbare laadpalen vaak bezet zijn, duurder zijn en het gebruik van eigen opgewekte energie niet ondersteunen', stelde gemeenteraadslid Koen Verwoerd (D66) vorig jaar mede namens Nieuw Elan, VVD, CDA en SGP.

'De kans is groot dat mensen andere manieren verzinnen om toch de auto bij huis op te laden, zoals met kabels van hun huis over de openbare weg naar hun auto, met mogelijk gevaarlijke situaties tot gevolg', voorziet Verwoerd.

Wethouder Breeuwsma (CDA) van Verkeer en Vervoer zegt dat het voornemen is om in het eerste kwartaal van 2024 te starten met de pilot.  ‘Na negen maanden wordt er gekeken wat het effect van de pilot was en wordt er besloten of het een definitieve regeling wordt.’

Lees ook: Elektrische auto opladen zonder je nek te breken als je op stoep loopt