Provincie en wethouder houden vast aan verbod afslaan op kruispunt Dorpsstraat-N209

Foto: Studio Alphen / Bing Maps

HAZERSWOUDE-DORP - De wens van de gemeenteraad om het beoogde verbod om linksaf (vanuit oostkant) en rechtsaf te slaan (vanuit westkant) op het kruispunt van de Dorpsstraat met de N209 (Gemeneweg) in Hazerswoude-Dorp te schrappen, wordt niet ingewilligd door de provincie Zuid-Holland en wethouder Kees van Velzen (CDA) van verkeer. Uit aanvullend onderzoek blijkt volgens beiden dat er onvoldoende ruimte is om een extra rijstrook aan te leggen om dit mogelijk te maken.

In februari droeg de gemeenteraad op aan wethouder Van Velzen om bij de provincie af te dwingen dat het verkeer - na de grote vernieuwing - vanuit de Dorpsstraat via het kruispunt niet alleen naar de noordkant van de provinciale weg kan rijden, maar ook naar de zuidkant. Het zorgt voor onnodig omrijden, vindt driekwart van de gemeenteraad.

De daaropvolgend uitgevoerde extra analyse heeft in de ogen van de provincie en Van Velzen opgeleverd dat er op het kruispunt in de nieuwe situatie 'geen fysieke ruimte is om een extra rijstrook aan te leggen'. De Dorpsstraat, die twee keer eenbaans is, is nu al smal en moet juist veiliger worden voor fietsers die zich op de rijbaan voortbewegen. Het is aan de gemeenteraad om in de komende maanden een oordeel te vellen over deze conclusie.

Rotonde

Met een ander verzoek van de gemeenteraad is wel akkoord gegaan. De huidige rotonde op de N209 ter hoogte van Weidelanden wordt zo'n 200 meter naar het zuiden verplaatst. Door de rotonde aan de andere kant van de Eerste Tocht aan te leggen, hoeft het verkeer straks niet door de woonwijk - via de Fluitenkruid en Wilgenroos - naar de nieuwe ontsluitingsweg te rijden. Die nieuwe weg komt om Weidelanden te liggen en sluit aan op de Breitnerlaan en Jan van Eycklaan. Een eventuele derde aansluiting op de Rubenslaan komt er niet.

De nieuwe weg wordt op ruim veertig meter afstand van de sloot aangelegd. Over de vraag hoe de weg in het landschap wordt ingepast, gaat de gemeente nog in gesprek met bewoners. Automobilisten mogen straks maximaal dertig tot vijftig kilometer per uur gaan rijden op het nieuwe tracé.

Vrachtwagens en tractoren

Verder gaat een vrachtwagenverbod ingesteld worden voor de Dorpsstraat en is een convenant met boeren in de maak over een alternatieve route voor het landbouwverkeer.

Lees ook: N209-rotonde Weidelanden mogelijk verplaatst, verkeer nieuwe ontsluitingsweg deels niet door woonwijk