Provincie: hefbrug in Boskoop nog minimaal twee weken afgesloten

Gepubliceerd op 15 oktober 2019 om 10.54 uur

BOSKOOP - De hefbrug in Boskoop blijft nog minimaal twee weken gestremd. Dat heeft de provincie Zuid-Holland dinsdag bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer het scheepvaartverkeer de Gouwe bij Boskoop weer kan passeren.

Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft nieuwe resultaten van het second opinion-onderzoek ontvangen. Daaruit blijkt dat in beide heftorens, aanvullend op de versterkingen die sinds afgelopen weekend zijn aangebracht, nog meer maatregelen getroffen moeten worden. De stabiliteit van de hefbrug bij harde wind is in het gedrang. Ook moet een aantal verbindingspunten die door roest is aangetast worden hersteld.

'Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de brug weer in gebruik kan worden genomen', benadrukt Vermeulen. 'Externe factoren zoals het weer spelen een rol. Verder is nu bekend dat er op korte termijn aanvullend onderhoud nodig is.' Die planning moet nog gemaakt worden.

'Instorten brugconstructie niet uit te sluiten'

Donderdag aan het einde van de middag werd de Boskoopse hefbrug afgesloten. Tijdens een second opinion-onderzoek naar roestvorming op de brug werd duidelijk dat een aantal versterkingsmaatregelen niet is genomen bij het aanleggen van de voetpaden begin jaren negentig, terwijl dat bij de hefbrug in Waddinxveen wel is gebeurd.

Daardoor kan het ingenieursbureau dat onderzoek doet - met de informatie die nu beschikbaar is - niet uitsluiten dat de constructie bezwijkt als de brug bediend of betreden wordt. In afwachting van de definitieve onderzoeksresultaten is de brug tot nader order afgesloten door de provincie Zuid-Holland.

Scheepvaartverkeer

Donderdag- op vrijdagnacht is een veerpontje naar Boskoop gevaren zodat fietsers en voetgangers de oversteek konden maken. Sinds vrijdagavond is de pontonbrug operationeel. De werkzaamheden om de hefbrug te versterken zijn zaterdag begonnen en duren tot minimaal eind oktober, stelt de provincie.

Tot wanneer de Gouwe gestremd blijft voor de scheepvaart, kan Vermeulen nog niet zeggen. 'Wij begrijpen dat bedrijven daar last van ondervinden en dat zij willen weten hoe lang de stremming gaat duren. We kunnen hier op dit moment nog geen concrete uitspraken over doen. De veiligheid van de hefbrug en daarmee van de vaarweggebruikers moet allereerst gewaarborgd zijn', aldus Vermeulen.

Grote schepen, zoals de containerschepen, kunnen met beperkingen - containers twee hoog in plaats van drie hoog - via Amsterdam omvaren. Kleinere schepen kunnen via het Rijn Schiekanaal omvaren.

advertentie advertentie