Provincie maakt details nadeelcompensatie-regeling Boskoopse hefbrug bekend

Foto: Studio Alphen

BOSKOOP - Ongeveer driekwart van de schade die bedrijven hebben geleden door de afsluiting van de hefbrug in Boskoop gaat vergoed worden door de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft woensdag meer informatie bekendgemaakt over de eerder aangekondigde nadeelcompensatie-regeling die ingesteld wordt.

Het gaat om de omzet die een ondernemer zou hebben gehaald als de hefbrug niet wekenlang gestremd was. Als maatstaf worden de inkomsten van de afgelopen drie jaar gehanteerd.

Een gedupeerde ondernemer moet aantonen tenminste 2 procent van de omzet te hebben verloren. Die 2 procent, plus 25 procent van de omzetdaling uit die periode, moet een ondernemer zelf betalen. De provincie noemt dat het normaal maatschappelijk risico. Het restbedrag kan geclaimd worden bij de provincie Zuid-Holland.

Provincie juridisch aansprakelijk

Na rechterlijke uitspraken heeft de provincie Zuid-Holland geconcludeerd dat schade door een (abnormale) infrastructurele maatregel vergoed moet worden. Daar valt het anderhalve maand afsluiten van de oeververbinding over de Gouwe, vorig jaar oktober en november, onder. De provincie is eigenaar van de hefbrug.

De provincie zegt dat bij de provincie vijftien aanvragen voor schadevergoedingen van gedupeerden zijn binnengekomen.

Lees ook: Hefbrug in Boskoop opnieuw dicht: één weekend in mei, vier weken in zomer