Raadsleden dienen petitie in tegen bezuiniging gemeentefonds: ‘We moeten er alles aan gedaan hebben’

Bij het indienden van de petitie Foto: Raden in Verzet

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Leden van de kerngroep Raden in Verzet/Samen voor Elkaar dienden dinsdag een petitie in tegen de bezuiniging van 2,3 miljard euro door de Rijksoverheid op het gemeentefonds. De petitie Zonder geld geen gemeenten is ingediend bij de commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

De kerngroep is een initiatief van raadsleden van verschillende gemeenten. Met deze petitie staan meer dan 1100 raadsleden uit ruim 300 gemeenten op tegen de bezuiniging van 2,3 miljard euro op het gemeentefonds, wat inhoudt dat gemeenten meer taken moeten uitvoeren met minder geld. De petitie is ook gedeeld met de partijen van het nieuwe kabinet en de formateurs.

‘Als gemeenten en raadsleden worden we totaal niet gehoord. Ik wil er op deze manier alles aan doen om te voorkomen dat we uiteindelijk de rekening bij onze inwoners moeten leggen’, legt raadslid Nico de Jong (LBA) toe in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen.

Blijven aandringen

Nog net voor het nieuwe regeerakkoord is de petitie ontvangen door de Rijksoverheid. ‘De indeling van de financiën wat betreft de nieuwe plannen is nog niet exact bekend. Natuurlijk moet je in het politieke landschap altijd wat water bij de wijn doen, maar op deze waarschuwing moeten we wel echt blijven aandringen’, aldus De Jong. ‘Wat betreft onze gemeente spreken we hier wel over een slordige 17 miljoen euro die bezuinigd moet gaan worden.’

De kerngroep ziet dit dan ook als zeer belangrijk om actie voor te blijven voeren. ‘Als de overheid structureel taken bij de gemeente legt, hoort daar volgens mij ook structureel geld bij. Als volksvertegenwoordigers moeten we anders in de toekomst moeilijke keuzes gaan maken. Ik wil mezelf later nog wel in de spiegel aan kunnen kijken. Dat we er alles aan gedaan hebben om dit financiële tekort terug te draaien of het in ieder geval iets minder zwaar te maken voor de gemeenten’, voegt het Alphense raadslid toe.

Geen ultimatum

Er is tot nog toe geen ultimatum gesteld aan de commissie voor Binnenlandse Zaken. De kerngroep is in afwachting van een eventueel besluit. Sommigen gemeenten geven aan dat ze, wanneer nodig, taken teruggeven aan de overheid.

Lees ook: Bezuinigingen: Theater Castellum, een opgeknapt centrum of citymarketing?

Hieronder is het interview met Nico de Jong te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.