Regionale ziekenhuizen zetten zich schrap voor coronapiek

Foto: Omroep West

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De ziekenhuizen in Gouda, Leiden en Leiderdorp maken zich op voor een heel spannende week. De piek in het aantal coronapatiënten wordt binnenkort verwacht. Is er voldoende capaciteit op de intensive care-afdelingen? Bedden lijken er voldoende, maar is er ook genoeg zorgpersoneel?

'Wij verwachten over enkele dagen de piek', zegt Peter Jue van het Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp) tegen Unity.nu, de lokale publieke omroep van Leiderdorp. Het aantal ic-bedden in het ziekenhuis waar de meeste inwoners uit de gemeente Alphen in eerste instantie naartoe zullen gaan is opgeschaald van tien naar 22 en er kan nog oplopen tot 27. Ook Gouda (Groene Hart Ziekenhuis) en Leiden (LUMC) hebben flink veel ic-bedden beschikbaar.

In de ziekenhuizen in de regio Alphen aan den Rijn zijn 140 à 150 intensive care-bedden beschikbaar voor coronapatiënten en vijftig ic-bedden voor niet-coronapatiënten. Volgens burgemeester Liesbeth Spies is er nog voldoende capaciteit om een iets grotere groei op te vangen. Maar: 'Het eind van de capaciteit komt ook hier in zicht.'

Specifieke zorg

Met 2400 bedden op de intensive care-afdelingen in heel Nederland is het maximum aantal bereikt. Daarvoor waarschuwt ic-verpleegkundige Lennart Krijgsman van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. 'Het is echt specifieke zorg', zegt de zorgspecialist tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. Het nog verder uitbreiden van het aantal bedden kan in theorie wel, maar is volgens experts niet behapbaar voor het personeel. Voordat de coronacrisis uitbrak was er al een tekort aan zorgpersoneel.

'Het stopt niet alleen bij bedden neerzetten, beademingsapparatuur en dan gaan. Nee, die patiënt heeft ook zorg nodig als die eenmaal aan de beademingsapparatuur ligt. En dat is echt specifieke zorg. Dat heb je niet geleerd in een bijscholing van een week', zegt Krijgsman. Hij deelt daarmee de mening van Gerton Heyne, voorzitter van beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen, die donderdag bij de NOS aan de bel trok.

Emotionele druk

'Onze medewerkers verlenen dag en nacht zorg voor hele zieke mensen,' zegt Jue. Het bestuurslid van Alrijne stelt dat dit zowel fysiek als emotioneel belastend is. 'Het is zaak om goed voor onze medewerkers te zorgen. We moeten hen na de crisis de tijd geven om goed uit te rusten.' Maar ook tijdens deze coronacrisis moeten voldoende rustmomenten ingebouwd worden om geen Italiaanse taferelen te krijgen waarbij zorgpersoneel omviel.