Rekenwonder Willem Bouman (82) verbreekt wereldrecord: ‘Maanden voor getraind’

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 82-jarige Willem Bouman heeft zaterdagmiddag op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een unieke prestatie neergezet. In slechts 8 minuten en 46 seconden wist de Alphenaar (zonder rekenmachine) een bijzonder moeilijke rekensom op te lossen. Hij is de eerste die dit ooit heeft gepresteerd. 'Hoofdrekenen is zonder meer topsport, nu ga ik eerst uitrusten', zegt hij tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

In nog geen 9 minuten wist Bouman in absolute stilte uit zijn hoofd de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers te berekenen. Het getal waarvan hij de derdemachtswortel moest berekenen, was 718.237.140.592.542.803.123.253.912.561.466.729.

Een eenvoudig voorbeeld is het getal 27: de derdemachtswortel van dat getal is 3, want 3 x 3 x 3 = 27. En de derdemachtswortel van 64 is 4, want 4 x 4 x 4 = 64. Naarmate het getal groter wordt, wordt het trekken van de derdemachtswortel vanzelfsprekend steeds moeilijker. Toch wist Bouman binnen een mum van tijd het juiste antwoord op papier te zetten. En dat zonder rekenmachine.

Verkeerd antwoord

Ondanks het rekenrecord, verliep het in het begin niet even soepel. Bij de eerste opdracht gaf het rekenwonder het verkeerde antwoord. Daarop kreeg hij het nieuwe getal. 'Je bent automatisch wat gestrest, mensen hebben verwachtingen van je', legt Bouman uit. De Alphenaar wist zich snel te herpakken en heeft bij de tweede poging iets meer tijd genomen om de rekensom op te lossen. Het juiste antwoord was 895.548.862.009.

Bouman legt uit hoe hij uiteindelijk tot het juiste antwoord wist te komen. 'Het eerste waar ik naar keek, waren de laatste vier cijfers. Dan kan ik meteen al zeggen wat de laatste drie cijfers van het antwoord zijn. Er zit een heel duidelijke structuur in de getallen, daar ben ik al zeventig jaar mee bezig, dat zie ik gewoon', zegt hij na afloop van zijn prestatie. Uiteindelijk hebben ruim veertig mensen het rekenwonder in actie gezien in een muisstille zaal.

Lees ook: Alphens rekenwonder luncht met koning en koningin tijdens uitblinkerslunch

Het hoofdrekentalent was de houder van maar liefst vijf wereldrecords en kon daar nu een zesde record aan toevoegen. Bouman blikt daarom tevreden terug op zijn prestatie. Hij wil er voorlopig nog niet aan denken of hij nog voor een zevende record zal gaan.

'Het is een uitputtingsslag. Ik heb hier maanden voor getraind. Op het moment dat er weer iets bijzonders komt, ga ik nadenken of ik me daar voor ga inspannen, of dat ik het mezelf bespaar', besluit Bouman. In juli is er een nieuw wereldkampioenschap. Bouman zit dan in de jury en zal zelf oordelen over de prestaties van andere rekenwonders.

Elke dag rekenen

Bouman denkt voorlopig nog niet aan afscheid nemen van het rekenen. 'Er zit iets dwangmatigs in. Als ik fiets en ik zie een telefoonnummer op een vrachtauto staan, begin ik te rekenen. Als ik een schip met een registratienummer zie, kijk ik of ik dat nummer in factoren kan ontbinden, dat kan ik niet stilzetten. Het staat op mijn harde schijf. Als je wil dat ik ermee ophoud moet je mijn hoofd van mijn romp scheiden', zegt de 82-jarige Alphenaar stellig.

Ondanks zijn obsessie met getallen, beleeft Bouman nog steeds veel plezier aan het oplossen van lastige formules.

'Apenlui en oliekoekendom'

Bouman wil met zijn recordpogingen aandacht vragen voor het belang van hoofdrekenen, zeker onder jongeren. Volgens hem zijn rekenmachines compleet verziekt. Zijn advies aan studenten is dan ook: 'Pak je rekenmachine en mieter hem bij het grofvuil. Anders word je apenlui en oliekoekendom.'

Lees ook: Wereldrecordpoging hoofdrekenen bijna mislukt vanwege rinkelende telefoon