Wereldrecordpoging hoofdrekenen bijna mislukt vanwege rinkelende telefoon

Gepubliceerd op 13 februari 2020 om 15.34 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - De wereldrecordpoging van het 80-jarige rekenwonder Willem Bouman mislukte afgelopen maandag bijna. Midden in zijn eerste poging werd hij gestoord door een mobieltje dat afging in de zaal. 'Ik was vergeten om hem op vliegtuigstand te zetten', geeft zijn vrouw Trix lachend toe in een interview met Studio Alphen-mediapartner Omroep West. Maar tijdens de tweede poging lukte het de Alphenaar toch om een vierde wereldrecord hoofdrekenen op zijn naam te schrijven.

Een spannende dag was het maandag voor de 80-jarige Alphenaar. Bij de Technische Universiteit (TU) Eindhoven deed hij een wereldrecordpoging hoofdrekenen. Zijn doel was om in minder dan vijf minuten tien moeilijke rekensommen op te lossen. De getallen waarmee hij moest rekenen werden vlak van tevoren willekeurig uitgekozen. En hoewel hij goed op weg was, leek het toch bijna fout te gaan.

'Het is altijd spannend', zegt Bouman. 'Het kan op één of andere manier toch nét niet goed gaan.' Door het geroezemoes van studenten op de gangen en het mobieltje van mevrouw Bouman dat plotseling afging, was het lastig voor de Alphenaar om zich te concentreren. Maar de opluchting in de zaal was groot toen de tweede poging wel succesvol bleek te zijn.

Koning van de Priemgetallen

Rekenwonder Willem Bouman weet al vanaf jonge leeftijd dat hij een talent heeft voor hoofdrekenen. Maar pas na zijn pensioen doet hij voor het eerst mee aan hoofdrekentoernooien. Hoewel hij de eerste paar keren de eerste prijs nog niet in de wacht sleept, blijkt hij een specialisme te hebben dat niemand anders ter wereld heeft: priemgetallen. Dit levert hem de bijnaam King of Primes op, oftewel 'Koning van de Priemgetallen'.

In Alphen zochten Willem en Trix na het toernooi naar een strik met priemgetallen om zijn bijnaam te eren. 'Maar die was natuurlijk nergens te vinden', vertelt Bouman. 'Dus toen zei mijn vrouw: dan maak ik er zelf wel één.' En dat leverde de karakteristieke witte strik met priemgetallen op die Willem bij ieder toernooi draagt.

'Even mijn mond houden'

Hoewel het leven van Willem en Trix vaak in het teken van getallen staat, is dat voor Trix nooit moeilijk. 'We kennen elkaar al sinds 1961, dus ik ben er inmiddels wel aan gewend. En ik vind het alleen maar leuk voor hem dat hij dit heeft. Vroeger wilde ik nog weleens hele verhalen afsteken als hij geconcentreerd bezig was met zijn cijfers, maar dan zei hij geïrriteerd: je ziet toch dat ik aan het rekenen ben! Dus nu weet ik dat als hij op zijn plekje zit ik even mijn mond moet houden.'

Willem en Trix zijn al bijna 55 jaar getrouwd en daar is Willem maar wat blij mee. 'Ik zou niet zonder haar willen. Ik weet niet wat er van me terecht gekomen was als we nooit getrouwd waren.' Veel getallen hebben voor Bouman een betekenis. 'Mijn vrouw is nummer één', zegt hij stellig. En dat is mooi, want net als een priemgetal is het getal één niet te delen. 'En zij ook niet', aldus Bouman lachend. 'Degene die haar wil delen, krijgt van mij een knal voor zijn hoofd.'

advertentie advertentie