Renovatie orgel Adventskerk hard nodig: ‘Sommige pijpen doen het niet meer’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Dat de grondige renovatie van het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk broodnodig is, staat voor stadsorganist Simon Stelling vast. Tijdens een rondleiding in en rond het reusachtige instrument legt hij uit welke mankementen door de jaren heen zijn ontstaan.

Zo is het orgel toe aan een flinke poetsbeurt. 'Dat is voor het laatst 36 jaar geleden gebeurd', zegt Stelling. 'Het ziet er van binnen dus net uit alsof je een kamer 36 jaar lang niet hebt gestoft.' Ook moet het orgel technisch opnieuw worden aangelegd. 'Er zitten lekkages in de verbindingen tussen de orgelpijpen en de speeltafel, er zijn dingen losgeraakt, leren balgjes zijn opgedroogd.'

Veel orgelpijpen klinken anders door de vervuiling die ze in de loop der jaren hebben opgelopen, sommige zijn helemaal niet meer te horen. 'Door het stof dat er in zit, of dat de voetopeningen zo klein zijn geworden dat er geen lucht meer doorheen stroomt. Dat moet allemaal worden nagekeken, schoongemaakt en herplaatst.'

Negen maanden

De renovatie gaat negen maanden in beslag nemen. 'Het is voor het eerst dat er zoveel aan het pijpwerk gerestaureerd gaat worden', legt Stelling uit. 'Het is een enorme klus. Als organist zie ik er wel een beetje tegenop, want ik kan hier dus negen maanden niet spelen. In die periode zou je een kind kunnen krijgen, ik krijg een gerestaureerd orgel', zegt de stadsorganist gekscherend.

Om de renovatie te kunnen bekostigen is een actie opgezet door Stichting Vrienden van de Adventskerk, waarbij orgelpijpen geadopteerd kunnen worden. 'We hebben nu al meer dan 15.000 euro opgehaald', zegt Maaike Lilipaly van de stichting. 'Het orgel bestaat uit 2360 pijpen, de totale renovatie kost 150.000 euro.' De helft van dat bedrag wordt betaald uit reserveringen en donaties, de adopteeractie moet de andere helft dichten.

Lees ook: Adventskerk start pijpenactie ‘Vol op het orgel’