Rondleiding door nieuw Groene Hart Lyceum: ‘Met technische snufjes perfect op orde’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Nog drie weken en dan wordt het nieuwe gebouw van de Alphense middelbare school Groene Hart Lyceum in gebruik genomen. Het pand aan de Tolstraat is van top tot teen gestript en er is een vleugel bijgebouwd. 'Het is nog niet helemaal af, we zitten nog midden in de verhuizing. Maar het voelt fantastisch', zegt locatieleider Cor Hut.

De bouw heeft ruim een jaar in beslag genomen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het voormalige schoolgebouw te slopen en een compleet nieuw pand te bouwen, maar vanwege de stijgende bouwkosten is daarvan afgezien.

'Alles is heel erg ruim en transparant. De ramen zijn van het plafond tot de vloer, en er is vloerverwarming', demonstreert Hut. En voldoet de ventilatie aan de coronarichtlijnen? Ja, luidt het antwoord. 'De ventilator gaat automatisch harder bewegen op het moment dat er meer CO2 in de lucht zit. Met alle technische snufjes is dat perfect op orde.'

Herfstvakantie

Op dit moment krijgen de leerlingen les in het oude Topmavo-gebouw van het Groene Hart aan de Henry Dunantweg. 'Ik merk dat iedereen toe is aan de verhuizing na de herfstvakantie', zegt Hut. 'Het huidige gebouw heeft zijn eind bereikt en met dit nieuwe gebouw kunnen wij heel wat jaren vooruit.'

Na de verhuizing van de Lyceum-kinderen wordt het Topmavo-gebouw compleet gerenoveerd. Het Alphense Scala College neemt die locatie over. Het is de bedoeling dat de Diamantstraat-vestiging in 2022 naar de Henry Dunantweg verhuist.

Aan de Tolstraat staan drie gebouwen: de nieuwe Lyceum-locatie, de vorig jaar geopende Topmavo-school en een nieuwe sporthal. Aan het begin van dit schooljaar is ook het nieuwe onderkomen van Groene Hart Leerpark aan de Prinses Beatrixlaan in gebruik genomen.