Maximaal 9 miljoen euro extra voor nieuwbouw Ashram College en Scala College

ALPHEN AAN DEN RIJN - De nieuwbouw van het Ashram College en het Scala College dreigt duurder uit te vallen dan de 43 miljoen euro die is begroot. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het budget te verruimen tot 52 miljoen euro. De twee Alphense middelbare scholen dragen de helft bij, de gemeente Alphen doet hetzelfde.

Nadat de budgetten in 2016 werden vastgesteld zijn de bouwprijzen flink gestegen en worden meer duurzaamheidseisen gesteld. Vanwege de sombere economische vooruitzichten is er weinig ruimte voor substantieel extra geld van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Wethouder Han de Jager (CDA) wil dat de scholen 10 procent van een eventuele overschrijding voor hun rekening nemen, dan is de gemeente bereid hetzelfde te doen. Als voorwaarde stelt De Jager onder meer dat, bovenop de al doorgevoerde bezuinigingen, de nieuwe gebouwen maximaal versoberd worden.

Nieuwe gebouwen Alphense middelbare scholen

CSG Groene Hart ruilt eind dit jaar of begin volgend jaar hun huidige schoolgebouw aan de Henry Dunantweg/Halverwege definitief in voor de nieuwbouwlocatie aan de Tolstraat. De vestigingen Lyceum en Topmavo - inclusief sporthal - komen op die locatie. Na de zomervakantie gaat ook de gerenoveerde Leerpark-locatie aan de Prinses Beatrixlaan open.

Het Scala College aan de Diamantstraat, en mogelijk ook de Sacharovlaan-locatie, verkast op zijn beurt naar de Henry Dunantweg en Halverwege. Deels komt er nieuwbouw, deels wordt het huidige schoolgebouw van het Groene Hart gerenoveerd.

Het Ashram College zou aanvankelijk verhuizen naar de Olympiaweg, de locatie van jongerencentrum MAX en de vrachtwagenparkeerplaats. Maar dat bleek te duur. Het huidige gebouw aan het Marsdiep wordt (deels) gesloopt en er komt nieuwbouw.