Rouwwagen rijdt voetbalveld Alphia op voor afscheid erelid (76)

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zo'n tweehonderd mensen hebben vrijdag op een bijzondere manier hun laatste groet gebracht aan Hans van Oostrum. Ze vormden een erehaag op het hoofdveld van voetbalvereniging Alphia. Het overleden erelid werd in een rouwwagen de middenstip op gereden. Naast het voertuig liepen de nabestaanden, onder wie zijn zonen Sander en Jeroen.

De 76-jarige Van Oostrum stierf oudejaarsnacht plotseling, terwijl hij de middag ervoor nog een speldje had gekregen vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap bij de club. 'Hans is een Alphia-man die zo ongeveer alles binnen de vereniging heeft gedaan wat je je maar kan bedenken. Elftalleider, vlagger, jeugdleider, bestuurslid, onderhoudsman. Ik denk ook dat zevenhonderd van de 825 leden hem bij naam kennen en dat zegt wel iets', verklaart bestuurslid Edwin Hengstmengel.

'Hans was gewoon een goeie leider', voegt Dion Duurham, speler van het eerste elftal, daaraan toe. De verdediger vierde met Van Oostrum in 2018 het kampioenschap en promotie naar de derde klasse. Met veel plezier denkt hij terug aan momenten waarop Van Oostrum de spelers tijdens een bespreking aan het lachen maakte. 'Hij stond voor alles en iedereen klaar in de club. Een heel zachtaardige en vriendelijke man, hij deed geen vlieg kwaad.'

'Een waar gemis'

Hengstmengel, die goed bevriend is met zijn twee zonen, kende Van Oostrum al sinds hij 7 jaar was. 'Ik zei gekscherend tegen de vicevoorzitter, Joeri van den Berg: als Hans erbij had gestaan, dan had hij ons waarschijnlijk van het veld afgestuurd. Want hij lette altijd zorgvuldig op de conditie van het veld en de doelen. We zullen het nu zonder Hans moeten doen en dat laat een gat.'

Dat de familie Van Oostrum oranje-wit-blauw bloed heeft, blijkt wel uit het feit dat Duurham nu samenspeelt met de kleinzonen van Hans: Bruce en Brett. 'Hij was hier echt altijd. 's Ochtends vroeg kwam je op de club, dan was Hans er. En 's avonds, voordat je wegging, was Hans er nog steeds. Hij was echt een man van de club. Een waar gemis', besluit Duurham.

Lees ook: Zwammerdam herdenkt slachtoffer coronavirus met erehaag