Scheuren ontdekt in Koningin Julianabrug, brug moet mogelijk worden gestut

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN - Aan de onderzijde van de Koningin Julianabrug zijn deze week scheuren ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland zegt vrijdag tegen mediapartner Omroep West dat de brug mogelijk gestut moet worden. Het deel van de Hooftstraat dat onder de Julianabrug door loopt is donderdag uit voorzorg afgesloten voor alle verkeer.

Tijdens het frezen van de asfaltlaag op het fietspad bleek dat de bewapening van het dek op een van de aanbruggen is aangetast. De aanbruggen zijn de twee vaste delen van een brug die op het land staan. Aan de onderzijde zijn scheuren ontstaan en de kans bestaat dat het beton over een bepaalde lengte plotseling kan barsten. Ook een ruimte onder de aanbrug is afgesloten. Deze ruimte wordt door sportschool Bezemer Fitness gehuurd voor sportactiviteiten.

'We zijn er toevallig achtergekomen omdat we regulier onderhoud uitvoerden', zegt de provinciewoordvoerder. Of er gevaar is geweest, kan hij niet zeggen. Tot wanneer de Hooftstraat afgesloten blijft is niet bekend. Het is wel veilig om over de Julianabrug te rijden en lopen, omdat met het brugdek zelf niks aan de hand is.

Maatregelen 

In de loop van de vrijdag voeren de provincie en gemeente Alphen aan den Rijn overleg over te nemen maatregelen. Dan moet onder andere besloten worden of de oeververbinding daadwerkelijk gestut wordt. Ook valt het besluit of een adviesbureau nader onderzoek gaat doen naar tijdelijke of permanente maatregelen voor de brugconstructie.

Probleembrug

In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was door roest dermate aangetast, dat de brug kon bezwijken. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen.

Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.