Selectie Alphense Boys heeft weer Alphens(e Boys)-gezicht: ‘Daar zijn wij trots op’

Foto: Gerrit Spruijt

ALPHEN AAN DEN RIJN - Hoe zorg je ervoor dat als je net een seizoen achter de rug hebt waarin je je ternauwernood handhaaft zonder nacompetitievoetbal, je het seizoen erop in een sterkere afdeling probleemloos veiligspeelt? Zonder grote portemonnee. Die vraag heeft Alphense Boys zichzelf gesteld en geprobeerd te beantwoorden. Een kijkje in de rood-witte keuken.

Vernieuwde technische commissie

Het is inmiddels twee seizoenen geleden dat Alphense Boys het over een andere boeg gooit. In de coronacrisis valt de hoofdsponsor weg met als conclusie dat Alphense Boys geen club meer wil, maar ook kan, zijn die erom bekend staat veel spelers van buitenaf te halen. Nee, er moeten voetballers op het veld staan die binding hebben met Alphense Boys en/of Alphen aan den Rijn.

In december 2021 wordt de technische commissie en scouting, dat is de groep mensen die bij een amateurvereniging verantwoordelijk is voor het spelersbeleid en de selectiesamenstelling, uitgebreid. Midden in de lockdown, die tot maart zou duren. Dat is precies de periode dat clubs hun selectie samenstellen.

Waar bovendien tegenaan gelopen wordt is dat veel spelers geen trek hebben om het overgrote deel van hun wedstrijden op zondag te spelen. Wie dat wel wil, en een verleden heeft bij Alphense Boys of in de buurt woont, voetbalt vaak op een lager niveau. In de tweede-, derde- of zelfs vierde klasse. Maar handhaven lukt. Spelers worden beter, sterker, stabieler én vierde divisie-waardig.

Alphense Boys is zaterdagvereniging geworden

Het positieve aan die corona-lockdown is dat voetbalbond KNVB in die voetballoze maanden heeft besloten dat vanaf het seizoen 2023-2024, dit huidige seizoen dus, de zaterdag- en zondagcompetities in de vierde divisie worden gemixt. Daarmee gaat een jarenlange wens van Alphense Boys in vervulling. Alphense Boys wordt een zaterdagvereniging en gaat op zaterdag voetballen met het vlaggenschip.

'Wij hebben een plan gemaakt hoe wij klaar kunnen zijn voor deze nieuwe competitie', vertelt Edwin Spliet, bestuurslid Technische Zaken - en daarmee voorzitter van de zogenoemde technische commissie - voor het eerste elftal van Alphense Boys. 'Negentig procent van de spelersgroep die wij nu hebben, heeft binding met Alphense Boys of Alphen aan den Rijn. Daar zijn wij trots op.'

'Maar wij hebben ook nagedacht en met onze scouting goed gekeken hoe wij ons team voor dit seizoen konden, en op welke posities wij vonden dat wij het team moesten, versterken. En wij wilden in onze hele as meer senioriteit. Ik moet zeggen: dat is ons nog niet gelukt. Ondanks de gesprekken die wij gevoerd hebben. Men had toch nog het beeld dat Alphense Boys een zondagvereniging is.'

Aanstaande zaterdag speelt Alphense Boys de vijfde competitiewedstrijd: om 14.30 uur thuis tegen Ter Leede. De wedstrijd wordt rechtstreeks op de radio uitgezonden op Studio Alphen. Ook van AFC '34 - ARC, TAVV - Aarlanderveen en Zwammerdam - BSC '68 is een live radioverslag te horen. Vanaf maandag zijn op televisie en YouTube samenvattingen te zien van TAVV - Aarlanderveen en Zwammerdam - BSC '68.

Op de vleugels en '10-positie' weet Alphense Boys zich wel te versterken met de gewenste spelers. Een mix van jonge talenten en voetballers uit de leeftijdscategorie net daarboven komen op sportpark De Bijlen voetballen op basis van hun kwaliteiten, het type voetballer dat zij zijn en hun persoonlijkheden die de vereniging nodig en wenst denkt te hebben. 'Deze jongens zijn uitgebreid gescout. Als ik dan kijk naar de spelcombinaties en de tactiek, staan wij er hartstikke goed voor.'

'Als ik kijk naar de technische staf die we hebben uitgebreid, naar de faciliteiten rond het eerste elftal die wij verbeterd hebben en naar de samensmelting met het O21-team, dan denk ik dat wij veel meer zaken randvoorwaardelijk goed hebben ingevuld. Daardoor staan de jongens aan het begin van dit voetbalseizoen op een hoger level staan ten opzichte van vorig seizoen. En dan gaan wij ervan uit dat wij ons zullen handhaven. Want handhaving is voor ons de eerste doelstelling', aldus Spliet.

Overigens is het niet zo dat Alphense Boys helemaal geen senioriteit heeft toegevoegd aan de selectie. Nadat de vereniging aan het begin van het voorjaar overeenstemming bereikte met Jochem Lensen over het ongedaan maken van zijn toezegging om op te gaan voor een tweede seizoen bij Alphense Boys, is de 27-jarige Edwin Sudibyo (ex-Alphense Boys) in de laatste weken van de overschrijvingsperiode als nieuwe doelman aan het vlaggenschip toegevoegd.

'Geen beleid voor één seizoen'

Het resultaat is dat het voetbal dat Alphense Boys dit seizoen op de mat legt een stuk aantrekkelijker is om naar te kijken. De rood-witten spelen aanvallend voetbal, creëren kansen maar maken die nog onvoldoende af. Met als resultaat dat nog gewacht wordt op de eerste zege van het seizoen. Tegen SJC en Huizen wordt gelijk gespeeld, terwijl Alphense Boys kansen in de tweede helft om te winnen (Huizen) of om een grote voorsprong te nemen (SJC) niet of onvoldoende verzilvert. En ook zou Alphense Boys niet van Swift hebben verloren als het de kansen afmaakt. Alleen tegen Ajax zit de overwinning er niet in.

'Wij gaan bouwen aan dit team', vervolgt Edwin Spliet. 'De beweging die wij maken is niet voor één jaar. Wij gaan een traject in.' En daar helpt voetballen op zaterdagmiddag bij. 'Daar zijn wij heel blij mee. Dat is goed voor de hele vereniging Alphense Boys. Wij kunnen ons eerste elftal daardoor beter tot vlaggenschip bombarderen.' Ook voor de jeugdopleiding. Jeugdspelers zitten op de tribune bij thuiswedstrijden. 'Nu ze op zaterdag naar ons eerste elftal kunnen komen kijken, kan ons eerste elftal weer dat uithangbord worden voor talent, voor jongens die de ambitie hebben om in ons eerste elftal te voetballen en voor de breedtesport.'

Kijk hieronder het interview met bestuurslid Edwin Spliet terug waarin hij voor aanvang van de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen tekst en uitleg geeft over de selectiesamenstelling en de beweging waar Alphense Boys in zit.