Slavenhandel en plantages: gemeente gaat eigen slavernijverleden onderzoeken

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De betrokkenheid van de gemeente Alphen aan den Rijn (en voormalige gemeenten die deel uitmaken van de huidige gemeente) en haar inwoners in het slavernijverleden gaat onderzocht worden. Dat heeft de gemeenteraad besloten op aandringen van SP, GroenLinks en D66.

'In het onderzoek willen wij dat aandacht besteed wordt aan de mogelijke betrokkenheid van de gemeente, haar voorgangers en individuele inwoners bij de slavenhandel, de plantages en de economische voordelen die zij hebben genoten', schrijven de drie politieke partijen in de door de gemeenteraad aangenomen motie.

In navolging van de excuses van koning Willem-Alexander, de regering en het onderzoek dat diverse individuele gemeenten op dit moment laten uitvoeren naar hun verleden, volgt nu ook Alphen. 'Met het oog op het vergroten van het historisch bewustzijn en het stimuleren van maatschappelijk debat over dit beladen onderwerp.'

Lees ook: Keti Koti voortaan in Alphen verankerd

Hieronder zijn de radio-interviews met gemeenteraadslid Iris van der Kolk (SP) en wethouder Anouk Noordermeer (VVD, inclusie) te beluisteren.