‘Slecht weer en fysieke problemen nekten Dion Beukeboom bij wereldrecordpoging’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het heeft er woensdag eigenlijk geen moment ingezeten dat Dion Beukeboom ook daadwerkelijk het werelduurrecord ging verbreken. Maandenlang hard werken om risico's uit te sluiten, het allerbeste beschikbare materiaal ter wereld selecteren en de omstandigheden creëren om een jaar lang alleen maar over de recordpoging te hoeven nadenken. De trainingen gingen goed, uit tests kwamen goede resultaten en ook tijdens het acclimatiseren in Mexico trapte Beukeboom wattages die hem naar het wereldrecord konden stuwen.

Maar op de dag zelf ging het mis. Het was bewolkt in het op ruim 1800 meter hoogte gelegen Aguascalientes. Geen zon, zoals de dagen daarvoor. En dus een hoge luchtdruk, meer weerstand, langzamere rondetijden. Idealiter zou Beukeboom zijn recordpoging één of twee dagen willen verplaatsen, maar dat mag volgens de regels van de mondiale wielerunie UCI niet. Tijdens de daadwerkelijke recordpoging kan Beukeboom een kwartier op werelduurrecordniveau rijden. Daarna moet hij het gedroomde schema - 218 rondjes van 250 meter afleggen tussen, met uitzondering van de start, de 16,35 en 16,45 seconden - loslaten.

'Geen afspiegeling van wat ik kan'

'Dit is niet de beste prestatie die ik kan leveren', zei Beukeboom ontgoocheld voor de camera van Eurosport. 'Ik had het een kwartier onder controle, daarna werd het een lijdensweg.' Beukebooms linkerbeen verzuurde na vijftien minuten. 'De voorbereiding was goed, het was een fantastisch jaar met het team. Maar hier train je niet voor. Het hele traject wees erop dat we het record konden verbreken. Dit is geen afspiegeling van wat we gedaan hebben.'

Beukeboom kwam tot 52 kilometer en 757 meter. Het wereldrecord van voormalig olympisch kampioen en Tour de France-winnaar Bradley Wiggins houdt stand: 54 kilometer en 526 meter. Als de 29-jarige drievoudig medaillewinnaar op EK baanwielrennen zijn schema had kunnen volhouden, zou hij tussen de 54,6 en 54,8 kilometer zijn uitgekomen, aldus Beukebooms coach Jim van den Berg. Het zou een verbetering van ongeveer één ronde zijn. Beukeboom noteerde de vijfde afstand ooit gereden en scherpte het Nederlands record van Thomas Dekker met 507 meter aan.

'Het besef dat deze afstand speciaal is moet nog komen. Maar ik had het graag anders willen doen, dit is wat erin zat vandaag.' Vooraf werd het verbreken van het wereldrecord door een renner die rijdt op het derde profniveau als onmogelijk geacht. Maar omdat (het team rond) Beukeboom de luxe kreeg om zich een jaar lang te focussen op dit project en beschikking te hebben tot 's werelds beste materiaal, iets dat bekende profrenners als Tom Dumoulin niet hebben, was het mogelijk. Breaking the Impossible bleek op deze woensdag echter onhaalbaar.

Lees ook: Trots op Dion Beukeboom: je kunt niet altijd zes gooien in het leven