Stapsgewijs naar een vuurwerkvrij Alphen: ‘Soms moeten de goeden onder de kwaden lijden’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een vuurwerkvrije gemeente, daarvoor pleit GroenLinks al een aantal jaar. 'Tot nu toe lukt het niet om de handen daarvoor op elkaar te krijgen', zegt fractievoorzitter José Huls in De Ochtendshow van Studio Alphen. 'Maar dat beeld lijkt een beetje te kantelen.' Donderdag dient de partij een motie in waarin zij pleit voor het stap voor stap invoeren van een algeheel verbod. 

Volgens Huls wordt er vooral overlast ervaren in de weken voor en na de jaarwisseling. 'Er wordt veel illegaal vuurwerk afgestoken. Dat is al verboden, maar desalniettemin wordt er veel afgestoken. Mensen en huisdieren hebben daar last van.' 

Hoe dan wel?

'Met de huidige acht vuurwerkvrije zones en de mogelijkheid tot het aanvragen van een vrijwillige zone ga je het volgens ons niet redden', zegt de fractievoorzitter. GroenLinks stelt voor om de vuurwerkvrije zones ieder jaar een stukje uit te breiden, totdat de zones na vijf jaar reiken tot aan de gemeentegrens. 

Voor de liefhebbers van vuurwerk, vindt de partij dat de gemeente laser- of vuurwerkshows moet organiseren. 'Wij denken dat je die als gemeente mede moet organiseren, dan is de kans dat andere organisaties het na een paar jaar willen overnemen veel groter. Het komt niet vanzelf van de grond', denkt Huls. 

Handhaving is moeilijk

Dat een vuurwerkverbod lastig te handhaven is, erkent de voorvrouw van GroenLinks. 'Je mag ook niet appen op je fiets of in de auto, dat vinden we belangrijk en daarom houden we ons aan die regels. Van regels laat je een bepaalde mening uitgaan. Dat het moeilijk te handhaven is, mag geen reden zijn om de regel niet te stellen.' 

Volgens Huls zijn er steeds minder mensen die vuurwerk leuk vinden. 'Het groepje mensen dat vuurwerk leuk vindt, wordt steeds kleiner. Soms moeten de goeden onder de kwaden lijden. Met een centrale vuurwerkshow kan je ook van vuurwerk genieten, maar met veel minder overlast en impact op het milieu.' 

Kans van slagen

Of de motie wordt aangenomen, is nog maar zeer de vraag. D66, SP en PvdA zeggen de motie te zullen steunen. FvD en VVD zijn tegen een verbod op vuurwerk. Nieuw Elan zei in de commissievergadering de motie te steunen, maar geeft nu aan tegen de motie te zijn. Alleen raadslid Robert Jan Blom is mogelijk voorstander. Andere partijen hebben nog geen stelling ingenomen. 

Lees ook: Gemeente tevreden over huidige maatregelen om vuurwerkoverlast te beperken

Luister hier naar het interview met José Huls. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.