Stichting Alphense Kinderboerderijen verbijsterd over mogelijke sluiting ‘Bospark’

Kinderboerderij Bospark Foto: Michel Looyenstein

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een bizar voorstel. Zo noemt Stichting Alphense Kinderboerderijen het voorgenomen besluit van de gemeente Alphen om de kinderboerderij in het Alphense Bospark te sluiten.

'Enerzijds stelt het college van burgemeester en wethouders voor om 'Bospark' te sluiten om geld uit te sparen, maar anderzijds eist zij veel ruimere openingstijden op de andere kinderboerderijen. Hier stellen ze echter geen budget tegenover', laat de stichting in een eerste reactie weten. 'Ook mogen dieren niet meer verkocht worden. Dat levert een kostenderving op. Op zich zijn wij best bereid om de verkoop van dieren te beperken en meer open te zijn, maar daar moet dan wel extra subsidie tegenover staan.'

Naar eigen zeggen is het voorstel van wethouder Leo Maat (GroenLinks) financieel niet haalbaar. Stichting Alphense Kinderboerderijen heeft uitgerekend met het huidige plan van de gemeente Alphen op een begroting van 266.000 euro uit te komen terwijl er maar 193.000 euro subsidie beschikbaar is. 'Dit is natuurlijk ondenkbaar. Zo'n voorstel kunnen wij als bestuur niet accepteren', aldus het kinderboerderijenbestuur.

Stichtingsbestuur haalt hard uit naar wethouder

Het plan om van kinderboerderij Boskpark een hertenkamp te maken, noemt het stichtingsbestuur een degradatie. Het is een versobering voor Alphen. 'De wethouder spreekt over lage bezoekersaantallen. Wij vermoeden dat de wethouder nooit op mooie dagen het veld in trekt. Een paar stappen buiten de deuren van het gemeentehuis en hij zal zien dat er juist heel veel bezoekers aanwezig zijn. Uiteraard beperkt doordat we door gebrek aan subsidie niet ruimer open kunnen zijn. Maar dat is een kip-ei verhaal.'

Zelf stelt het kinderboerderijenbestuur voor om de subsidie te verhogen van 193.000 naar 270.000 euro per jaar. Dan kunnen alle drie de kinderboerderijen (Bospark en Zegersloot in Alphen aan den Rijn, De Contactweide in Boskoop) naar eigen zeggen redelijk gerund worden. Voor ruimere openingstijden van Zegersloot en de andere twee kinderboerderijen op hun huidige niveau houden, daar is 320.000 euro voor nodig. Het optimale uit alle drie de kinderboerderijen halen kan voor 484.000 euro, rekent Stichting Alphense Kinderboerderijen voor.

'Deze voorstellen zijn besproken met de gemeente en liggen in lijn met subsidiebedragen die andere kinderboerderijen in het land ontvangen (gemiddeld 150.000 euro per kinderboerderij, red.). Maar klaarblijkelijk wil men daar niet op ingaan', concludeert het bestuur van Stichting Alphense Kinderboerderijen. 'Investeer als gemeente in faciliteiten die gratis te bezoeken zijn voor het Alphense publiek en je zult zien dat bezoekersaantallen zo zullen verdubbelen', luidt de oproep.

Lees ook: Voorstel gemeente Alphen: kinderboerderij Bospark sluiten, hertenkamp openhouden