Stijging kosten evenementenvergunningen zorgt voor onzekerheid: ‘Moeten op zoek naar extra geld’

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn heeft plannen om het aanvragen van vergunningen voor evenementen kostendekkend te maken, wat in de periode 2025-2028 2,5 miljoen euro moet opleveren. Dit omdat de gemeente moet gaan bezuinigen en meer inkomsten nodig heeft. Voor evenementen die al moeite hebben om de financiën goed voor elkaar te krijgen, is het een extra uitdaging.

‘Met deze post in die kadernota waarmee we geld moeten ophalen, is het voor sommige van de vierhonderd jaarlijkse evenementen lastig om door te gaan’, vertelt Ernst-Jan Straver (PvdA) van de raadscommissie. ‘Daar was de commissie wel kritisch over.’

Eén van de evenementen waarvoor de extra kosten een probleem zijn is de Jaarmarkt. In januari ontstond commotie toen de organisatie van de Jaarmarkt kenbaar maakte geen vergunning aan te vragen voor het evenement van dit jaar. Regeldruk en oplopende kosten waren reden voor het bestuur om geen Jaarmarkt te organiseren.

Uiteindelijk besloot het bestuur de Jaarmarkt toch te organiseren, omdat de gemeente een extra financiële bijdrage heeft gedaan. ‘Toen maakten ze duidelijk dat de extra bijdrage alleen voor dit jaar was’, vertelt Hans van Beek, voorzitter van de Jaarmarkt-organisatie.

Verantwoordelijkheid

‘Het is logisch dat je als gemeente probeert zo goed mogelijk de organisatie te helpen het evenement te realiseren’, meent Straver. ‘Zo is er een maximale subsidie van 30.000 euro waar de Jaarmarkt al gebruikt van maakt.’

‘Op een gegeven moment houden de mogelijkheden van de gemeente om te helpen op, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de club zelf’, vindt Straver. ‘Dat geldt ook voor het Zomerspektakel, de 20 van Alphen en andere evenementen.'

'Die moeten zelf ook op zoek gaan naar extra geld om het te kunnen realiseren. Dat het voor de evenementen lastiger gaat worden de komende jaren, is duidelijk. Het is niet anders', constateert Straver.

Open vraag

Voor Hans van Beek en de organisatie van de Jaarmarkt is het nog onduidelijk wat de kostenstijging voor de Jaarmarkt gaat betekenen. In ieder geval is het duidelijk dat de organisatie op zoek moet gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. Ook voor de editie van dit jaar zijn ze nog op zoek naar sponsoren voor het avondprogramma.

‘We hebben twee keuzes. Of meer sponsoring, of we moeten met de gemeente aan de slag. Ik denk dat het aan de gemeenteraad is om te zeggen of ze evenementen wel of niet belangrijk vinden’, benadrukt Van Beek.

'Als we niet genoeg financiën binnenkrijgen, is er ook de optie om het avondprogramma te schrappen. Alles wordt duurder, en de artiesten ook. Wat dat betreft zullen, afhankelijk van de cijfers van dit jaar, de tarieven van kramen volgend jaar ook iets omhoog gaan. Het is nog een open vraag hoe het gaat lopen.’

Lees ook: Zomerspektakel weer groot succes, maar hoe ziet de toekomst van het festival eruit?