Zomerspektakel weer groot succes, maar hoe ziet de toekomst van het festival eruit?

Foto: Rik Wolswijk

ALPHEN AAN DEN RIJN – De tiende editie van het Zomerspektakel aan het Meer bij de Alphense Zegerplas werd afgelopen weekend druk bezocht. ‘Het was fantastisch. We hebben als organisatie ernaar gestreefd om van deze editie de grootste en meest indrukwekkende te maken’, vertelt voorzitter Stanley de Looze in De Ochtendshow van Studio Alphen.

Dit weekend heeft volgens de voorzitter bewezen dat het format in de basis goed is. ‘Bij de betaalde vrijdag hadden er een paar duizend kaarten bij gekund in de verkoop. De gratis zaterdag en zondag trekt inmiddels publiek uit het hele land. Ik ben ervan overtuigd dat als deze editie een betaalde zaterdag of zondag had gehad, het op die dagen niet zo druk was geweest als nu. Daar ligt een kantelpunt en dat schuurt.’

‘Streven dat het format zo blijft’

Voorafgaand aan de editie van 2024 voelde de organisatie zich door tegenvallende kaartverkoop voor de vrijdag genoodzaakt om ook in de rest van het weekend toegangsgeld te vragen. Daardoor leek het erop dat bezoekers ook op de zaterdag en zondag geld moesten betalen voor entree. In de jaren daarvoor hoefde men alleen maar voor een kaartje op vrijdag geld te betalen, terwijl er op zaterdag en zondag sprake was van gratis toegang.

Mede dankzij financiële steun van lokale notaris John Kroes werd voorkomen dat bezoekers voor de zaterdag en zondag toegangsgeld moesten betalen. Zijn donatie op persoonlijke titel was wel eenmalig.

Daardoor blijven er nog vraagtekens over de toekomst van het Zomerspektakel. ‘Ik kan er nog niet exact iets over zeggen. De komende weken gaan we de financiële balans opmaken. Dan kijken we naar de omzet, kosten en wat het resultaat is van deze editie’, legt De Looze uit. ‘We willen er voor gaan dat het format zo blijft, maar alles hangt af van sponsoring en kaartverkoop voor de vrijdag. De potentie zit er gewoon in, dus dat is ons streven.’

Huilmomenten tijdens Zomerspektakel

Medeorganisator Arvid Hendriks vertelde afgelopen week in De Ochtendshow al dat iedereen wel een huilmoment heeft tijdens het Zomerspektakel. ‘Bij mij bleef dat niet bij één moment’, zegt De Looze.

De voorzitter genoot tijdens het Zomerspektakel. ‘Ik heb zo’n moment altijd als ik de blijdschap van kinderen zie. Als een kind op de foto gaat met Flemming of een vol podium met kinderen dat tijdens het optreden van Jaap Reesema uit hun dak gaat. Dan kan ik breken als ik die blijdschap zie, dat zijn mijn kwetsbare momenten. Elke keer als ik een filmpje van het festival terugkijk, staat het kippenvel centimeters hoog op mijn armen.’

Festival wordt landelijk prominent

Het succes van dit jaar verbeteren wordt een lastige opgave volgens De Looze. ‘Overstijgen kan niet, denk ik. De enige rek die we nog hebben is het aantal bezoekers op de vrijdag. Dus dat we voor die dag meer kaarten verkopen. We hebben nu al voorzichtig lijntjes uitgezet naar artiesten voor de volgende editie van 6 juni in 2025. We hopen daar op snelle termijn al wat concrete stappen in te zetten en dan zullen we een moment inplannen om het publiekelijk bekend te maken.’

Het festival is ook al door artiesten gevraagd of ze weer op het Zomerspektakel mogen spelen. ‘Als mensen je zelf gaan benaderen of ze mogen optreden, dan zie je wel dat de status van ons festival landelijk best prominent wordt. We zijn met best wel bijzondere dingen bezig’, besluit de voorzitter van het Zomerspektakel.

Lees ook: Bomvol festivalterrein: ‘Nee, stilstaan dat bestaat niet’

Hieronder is het interview met Stanley de Looze te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.