Studio Alphen Politiek: sluitende gemeentebegroting en onderzoek naar bibliotheken

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In de Studio Alphen Politiek Podcast deze keer aandacht voor de gemeentebegroting, de nieuwe partners voor de huishoudelijke hulp in de gemeente Alphen aan den Rijn en een onderzoek naar de exploitatie van de bibliotheken.

Wethouder Kees van Velzen (CDA) heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de definitieve kaderstelling voor de begroting van 2022, die in oktober moet worden vastgesteld. Sommige onderdelen daarvan zijn nog niet definitief vast te stellen vanwege het demissionaire kabinet en het uitblijven van benodigde besluiten vanuit Den Haag. Wel is duidelijk dat een ozb-verhoging voor woningen op dit moment niet aan de orde is.

Inwoners die een WMO-indicatie hebben kunnen gebruik maken van huishoudelijke hulp. Omdat de afspraken tussen de gemeenten en huidige partners aflopen, zijn er nieuwe afspraken gemaakt die vanaf januari 2022 ingaan. Nieuwe partners werden aan de raad geïntroduceerd.

Onderzoek naar bibliotheken

In opdracht van de gemeente is er onderzoek gedaan naar wat bibliotheken doen in de gemeente Alphen aan den Rijn. 'De voornaamste conclusie is dat we in het verleden heel erg weinig uitgaven aan de bibliotheek, maar dat de bibliotheek ook weinig deed, in verhouding' zegt wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks). 'Met het nieuwe pand en de nieuwe begroting is dit bijgetrokken.'

Voor de activiteiten die de bibliotheken organiseren wil het college van burgemeester en wethouders de bibliotheken 1,6 miljoen euro subsidie uittrekken. Dat is nu nog 1,4 miljoen euro. Voor de huisvesting wil het college van b en w ongeveer 600.000 euro meer beschikbaar stellen. 'Ik verwacht dat er ook steun is voor deze subsidie', zegt Van Zuylen.

Iedere zondag neemt Studio Alphen tussen 13.00 en 14.00 uur de politieke week door in het radioprogramma Studio Alphen Politiek. De uitzending van Studio Alphen Politiek van deze week is hieronder als podcast te beluisteren.