Succesvolle scanauto zorgt ervoor dat parkeerboete omlaag gaat

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als je in Alphen aan den Rijn een parkeerboete krijgt nadat je door een scanauto bent betrapt, ga je over een tijdje 21 euro minder betalen dan nu. Het boetebedrag daalt van 72,90 euro naar 51,90 euro. De reden? De scanauto in Alphen doet zijn werk té goed waardoor de gemeente aan de boetes gaat verdienen. En dat mag niet.

Scanauto's controleren al rijdend of mensen wel parkeergeld hebben betaald, al dan niet via een app of bij een parkeerautomaat. In Alphen aan den Rijn blijkt de pakkans groot, doordat de wagen dusdanig veel overtredingen vaststelt dat de gemeente er winst op gaat maken als de boetes 72,90 euro blijven.

Wettelijk is vastgesteld dat dat winst maken niet mag. 'Dus dankzij de efficiency van de scanauto is dat tarief lager geworden', zegt een gemeentewoordvoerder. Het nieuwe boetebedrag van 51,90 euro gaat op 1 januari 2024 in.

Andere gemeenten

De gemeente Leiden laat weten de tarieven voor naheffingsaanslagen, zoals parkeerboetes officieel heten, niet aan te passen. Volgens een woordvoerder wordt het geld dat binnenkomt gebruikt om parkeerautomaten aan te schaffen en te onderhouden. Ook de inzet van de scanauto en handhavers wordt ervan betaald. Een parkeerboete in Leiden is op dit moment 72,90 euro.

Ook Gouda verandert nog niets. Volgens de gemeente zijn er wel meer boetes uitgedeeld en zorgt de scanauto ervoor dat meer mensen betalen voor het parkeren. 'Op dit moment zijn we aan het bekijken wat de invloed van de scanauto is op de hoogte van de naheffingsaanslag voor 2024.'

Uur parkeergeld erbij

Wie in Gouda een parkeerboete krijgt, betaalt dus de volle mep van 72,90 euro. Daar komt ook nog een uur parkeergeld bovenop. Afhankelijk van de plek in de kaasstad is dat 2 euro of 4 euro.

Delft ziet ook dat de inzet van de scanauto meer boetes oplevert in vergelijking met een parkeercontroleur. 'Hierdoor is het aantal naheffingen hoger', meldt de gemeente. In Delft is de boete 61 euro, maar daar komt ook nog het eerste uur parkeren bovenop.

Bedrag ligt al lager

Doordat het boetebedrag in Delft lager ligt dan het maximum van 72,90 euro, is er van een verlaging geen sprake. 'De opbrengsten van de naheffingsaanslagen dekken in Delft niet de kosten die worden gemaakt met het opleggen en afhandelen van niet geïnde parkeerbelasting. In Delft wordt dus niet "verdiend" aan de naheffingsaanslagen.'

In Den Haag is de parkeerboete ook 72,90 euro plus het (half)uurtarief van de parkeerplek waar niet voor is betaald. Volgens een woordvoerder wordt dat bedrag vastgesteld aan de hand van het landelijk bepaalde bedrag. 'Elk jaar wordt in de parkeerverordening bekendgemaakt wat de naheffing is.' Door de inzet van scanauto's in Den Haag komt er, zoals in Alphen aan den Rijn, niet te veel geld binnen. Daardoor is er geen sprake van een eventuele verlaging.

In Westland en Zoetermeer wordt geen scanauto gebruikt om mensen op de bon te slingeren die niet hebben betaald om te parkeren.