Supermarkten (langer) open met Kerstmis en Nieuwjaarsdag

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De kans is groot dat supermarkten in de gemeente Alphen aan den Rijn op Nieuwjaarsdag de deuren mogen openen. Ook hoeven de winkels op kerstavond niet om 19.00 uur dicht en kunnen de zaken op Tweede Kerstdag eerder dan 12.00 uur open gaan.

Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) gaat akkoord met dit verzoek van Ahold voor de Albert Heijn-filialen. Het is nu aan de gemeenteraad om een oordeel te vellen.

Het argument van Ahold, en het gemeentebestuur, is dat op deze manier klanten meer gespreid hun kerst- en nieuwjaarsinkopen kunnen doen. Minder drukte betekent in hun ogen een kleiner risico op coronabesmettingen. De ontheffing wordt niet alleen verleend aan Ahold, maar aan alle supermarkten die van deze uitzondering gebruik willen maken.

Eerste Kerstdag

Sinds 2015 is het voor supermarkten toegestaan om op zon- en feestdagen, indien gewenst, open te zijn van 12.00 tot maximaal 22.00 uur. Uitzondering is een aantal feestdagen waarop de supermarkten sowieso dicht moeten blijven (Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag). Daarnaast moeten winkels op Goede Vrijdag, Dodenherdenking en kerstavond de deuren om 19.00 uur sluiten.

Burgemeester Spies staat toe dat supermarkten op donderdag 24 december twee uur eerder dan gebruikelijk, om 06.00 uur, de deuren mogen openen. 's Avonds om tien uur moeten de winkels dicht. Op zaterdag 26 december wordt het mogelijk om in de ochtend om tien uur open te gaan, tot uiterlijk 22.00 uur. Datzelfde geldt voor vrijdag 1 januari.

Het voorstel om op de zondag voor Kerstmis (20 december) om 08.00 uur open te mogen, en om de mogelijkheid te bieden ook op Eerste Kerstdag (10.00-22.00 uur) boodschappen te doen, is afgewezen door burgemeester Spies. Eerder dit jaar stond het gemeentebestuur wel toe dat supermarkten op Eerste Paasdag de deuren mochten openen. Zo'n zelfde verzoek voor Eerste Pinksterdag haalde het niet.