Te weinig opties voor jongeren die dak- of thuisloos dreigen te worden: ‘Vraag neemt echt toe’

Suzan Westerhuis en verhuurder Arjan Foto: Kamers met Aandacht

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is een uitdaging om voor jongeren die niet thuis meer kunnen blijven wonen iets te vinden, dat vertelt Suzan Westerhuis, regiocoördinator bij Kamers met Aandacht in De Ochtendshow van Studio Alphen. 'De vraag neemt toe', zegt ze. 'Jongeren die het niet goed hebben, kunnen door het grote woningtekort niks vinden.'

Stichting Kamers met Aandacht helpt jongeren van 18 tot 23 jaar die dak- of thuisloos dreigen te worden. De organisatie koppelt ze aan mensen die thuis een lege kamer, schuur of studio over hebben. 

Arjan heeft als eerste een jongere in nood geholpen. Vorig jaar oktober heeft hij een extra kamer in zijn woning verhuurd. ‘Dit was geen goede match, dus deze jongen is ergens anders gaan wonen’, vertelt Suzan. ‘Arjan is zijn huis aan het verbouwen, dus misschien dat er in de toekomst bij Arjan weer een plekje vrijkomt.’

Huizenmarkt crisis en vriendschap

Het is voor Kamers met Aandacht een uitdaging om geschikte woonruimtes te vinden. ‘Er zijn weinig kleine betaalbare eenheden te vinden, zeker wanneer iemand nog een zetje in de rug kan gebruiken.’

De meeste jongeren komen via organisaties zoals Tom in de buurt bij Kamers met Aandacht terecht. Suzan zoekt mensen op die een lege ruimte willen verhuren en bespreekt hun wensen. Dit doet ze vervolgens ook met jongeren die zich aanmelden. Zij worden aangemeld door hulpverlening.

Mocht er een match zijn, dan plaatst de organisatie de jongere tijdelijk bij de verhuurder tot er een eigen woning voor ze is gevonden.

Een kopje thee, samen eten en aandacht voor elkaar

Een kopje thee, samen eten en aandacht voor elkaar zijn voorbeelden die een verhuurder kan bieden volgens Suzan. Dit kan uiteindelijk ook tot vriendschappen leiden. Daarnaast worden de jongeren in de periode dat ze bij iemand in huis wonen ondersteund door een hulpverlener.

Maandelijks van 19.00 uur tot 20.00 uur organiseert stichting Kamers met Aandacht een online informatiebijeenkomst voor mensen die verhuurder willen worden. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst, als verhuurder of jongere kan via de website van Kamers met Aandacht.

Lees ook: Eerste Kamer met Aandacht in Alphen: veilige omgeving voor kwetsbare jongeren

Hieronder is het interview met Suzan Westerhuis te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.