Tennisbaan midden in Europapark krijgt nieuwe look

De beoogde nieuwe look van de openbare tennisbaan in het Europapark Foto: Renault International

ALPHEN AAN DEN RIJN - De openbare tennisbaan in het Europapark krijgt binnenkort een nieuwe look in het kader van Give me Five, een project van Renault International waarvan Diede de Groot ambassadeur is. De gemeente is benaderd door het team van de tweevoudig paralympisch kampioen en nummer 1 van de wereld in het rolstoeltennis om de baan te laten beschilderen.

De tennisbaan in het Europapark is in 2016 aangelegd naar aanleiding van een burgerinitiatief en blijkt een succes vanwege de vele gebruikers. Het is de enige openbare tennisbaan in de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze baan is te gebruiken door iedereen, jong en oud, met en zonder handicap. Het idee vanuit Give me Five is om tennis toegankelijk te maken voor iedereen.

Begin 2024 opent Alphen Vitaal een buurtsportvereniging in Kerk en Zanen bij het Europapark. Bij de buurtsportvereniging worden diverse sport en beweegactiviteiten georganiseerd in de vorm van clinics en toernooitjes, waarbij de tennisbaan goed van pas komt.

Lievelingsbloem en uitspraak van de Groot

In 2022 zijn er door het initiatief van Renault drie tennisbanen in Frankrijk aangelegd. Zij willen ook in Nederland een baan realiseren. Diede de Groot heeft Alphen aan den Rijn voorgedragen. Zij voelt zich zeer verbonden met Alphen aan den Rijn, omdat zij hier al sinds haar 17e traint.

De schildering bestaat uit klaprozen, de lievelingsbloem van Diede, en haar uitspraak: ‘Tennis is like life, you have to battle yourself’. In het grafisch patroon is het logo van Renault verwerkt.

Geen financiële kosten voor beschildering, wel voor de baan

Het beschilderen van de tennisbaan levert de gemeente geen financiële kosten op, omdat het een initiatief is van Renault. De gemeente is echter wel verantwoordelijk voor het onderhoud van de baan. Er is geen verplichting om de beschildering in stand te houden. De baan wordt minimaal één keer per jaar gereinigd. Deze kosten vallen onder het budget voor het jaarlijkse onderhoud van speeltoestellen.

De toplaag van de baan is over vijf jaar aan vervanging toe en de beschildering kan tussen de twee en zeven jaar goed blijven. Dat is echter wel afhankelijk van het gebruik en het weer.

Opening in april

Het beschilderen van de tennisbaan in het Europark werd in oktober 2023 besproken in het college. Destijds werd besloten om in 2023 geen medewerking te verlenen aan het project, omdat er niet genoeg tijd was om het verzoek te beoordelen. Daarom werd het doorgeschoven naar 2024.

Het aanbod van Renault is nu om de schildering in april 2024 aan te brengen. De Franse autofabrikant wilde eind januari duidelijkheid van de gemeente. De gemeente heeft het definitieve voorstel pas eind januari ontvangen, daarom ligt het besluit nu voor. Na een positief besluit door het college, zal de painting in april worden aangebracht. Renault zal na de aanleg samen met Diede de Groot een opening organiseren.

Lees ook: Populair park wordt verfraaid