Tess Merlot brengt muzikale ode aan ouderlijk huis: ‘Het voelt als een afscheid’

HAZERSWOUDE-DORP/BOSKOOP - Hoewel ze er al jarenlang niet meer woont, voelt zangeres Tess Merlot (32) zich 'ontheemd' nu haar ouderlijk huis in Hazerswoude-Dorp is verkocht. 'Dat brengt allerlei emoties met zich mee', zegt ze. Met haar nieuwe single brengt Merlot een lofzang aan de kwekerswoning van haar vader.

Het lied heet Ma maison en is afgelopen vrijdag in première gegaan. Merlot - haar echte naam is Tess van der Zwet - schreef het samen met Guillaume Marcenac, een in Den Haag wonende Fransman met wie ze al jaren muziek maakt. Het idee ontstond nadat haar vader afgelopen zomer besloot het huis te verkopen.

'Mijn broertje en ik zijn daar opgegroeid', vertelt de Franstalige chansonnière tijdens het radioprogramma Menno in de Middag bij Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. 'Er was ruimte om eindeloos te ravotten. We hadden konijnen, schapen, geiten, kippen, honden, katten. Het was heerlijk om daar te wonen. En als volwassene kon ik er altijd terugkomen om een soort verbinding te vinden met het kind dat ik ooit was en misschien nog steeds wel een beetje ben.'

Nederlandse versie met videoclip

Inmiddels is het kwekershuis aan de Hazerswoudse Voorweg, op de grens met buurdorp Boskoop, verkocht en komt er dit jaar een ander gezin in wonen. 'Dat brengt allerlei emoties met zich mee. Het voelt een beetje als een soort afscheid.' Naar eigen zeggen heeft het nieuwe nummer haar 'ontzettend geholpen' om de verkoop te verwerken.

Precies twee weken later dan de Franse versie - op haar verjaardag (vrijdag 27 januari) - komt de chanson ook uit in het Nederlands, getiteld Ons huis. Daarbij hoort ook een videoclip, die in de ouderlijke woning is opgenomen. 'Ik ben zo blij, zo trots, zo gelukkig', reageert Merlot op de lancering van het lied. Eerder maakte ze ook al muzikale odes aan de door haar geliefde steden Parijs (Mon Paris, 2019) en Den Haag (La Haye, 2021).

Lees ook: Tess Merlot presenteert eindelijk uitgesteld debuutalbum: ‘Alles gewoon opgeschoven’